Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Francie – Pole position pro Gibernaua

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Druhá kvalifikace na GP Francie přinesla další výrazné zrychlení. Ve všech třídách se z nejlepšího času radovali jezdci na Hondách. V MotoGP se letos poprvé Valentino Rossi nedostal do první řady.

Druhá kvalifikace na GP Francie přinesla další výrazné zrychlení. Ve všech třídách se z nejlepšího času radovali jezdci na Hondách. V MotoGP se letos poprvé Valentino Rossi nedostal do první řady.

125

Svou vládu nad všemi tréninky potvrdil i dnes Andrea Dovizioso (Honda), který dokázal ještě nějakou desetinku ze svého včerejšího času ubrat. Zajel čas 1:42,608, což je o 0,279 sekundy rychlejší než včera. Druhou příčku udržel Jorge Lorenzo (Derbi) i přesto, že svůj včerejší čas nedokázal zlepšit. Tato dvojice se jako jediná dostala pod čas 1:43 na jedno kolo. Na třetí místo se posunul Hector Barbera (Aprilia) a do první řady se dokázal posunout včera pátý Roberto Locatelli (Aprilia). Druhé řadě plné strojů Aprilia, vévodí Mirko Giansanti následován Stevem Jenknerem, propadnuvším se Youchi Uiem a domácí nadějí Mike di Megliem. Favorizovaný Casey Stoner (KTM) se kvůli poraněnému ramenu z páteční kvalifikace nedokázal zlepšit a klesl až na 13. místo. Náš Lukáš Pešek (Honda) dokázal ze svého včerejšího času ukrojit téměř sekundu a posunul se o pět příček vpřed na 21. místo.

250

Další ránu sezóny dostala Aprilia, když ji pole position pro zítřejší závod sebral Dani Pedrosa (Honda), kterému se to podařilo hned ve třetím závodě premiérové sezóny ve třídě. Pedrosa dokázal proti prvnímu dni fantasticky zrychlit a včerejší nejlepší čas Sebastiana Porta srazil o dalších 0,967 sekundy. Svým časem 1:37,123 tak ustavil nejlepší čas okruhu, který je o plných 1,78 sekundy lepší předchozího zápisu! Zdá se, že nový povrch okruhu strojům třídy 250 velmi vyhovuje. Poze duhé místo na startu zbylo domácímu favoritovi Randy de Punietovi (Aprilia), který na Pedrosu ztratil 0,284 sekundy. Třetí místo zbylo na Sebastiana Porta (Aprilia), který v závěru při pokusu o nejelepší čas havaroval, zůstal naštěstí nezraněn. Poslední místo v první řadě si zajistil úřadující šampión Manuel Poggiali (Aprilia). Pátý čas zajel Toni Elias (Honda) a zajistil si tak své prozatím nejlepší postavení na startu s Hondou, ale na Pedrosu se stejným strojem ztrácí 1,4 sekundy. Vedle Eliase budou Franco Battaini a Fonsi Nieto (oba Aprilia) a druhou řadu uzavře Roberto Rolfo (Honda). Kuba Smrž (Honda) odstartuje zítra z 18. příčky.

MotoGP

Ve španělský koncert se změnila kvalifikace třídy MotoGP. Manuel Gibernau (Honda) letos poprvé odstartuje z pole position a svým časem 1:33,425 vytvořil nový nejlepší čas okruhu. Jeho čas je o 1,783 sekundy lepší něž loňský nejlepší čas Valentina Rossiho. Skvělý druhý čas zajel další Španěl Carlos Checa (Yamaha) a za Gibernauem zaostal o 0,15 sekundy. Checa tak letos poprvé porazil svého slavnějšího kolegu Valentina Rossiho (Yamaha), který zajel až čtvrtý čas a po poprvé po více než roce bude v první řadě chybět. První řadu uzavře na třetím místě se kvalifikující Max Biaggi (Honda), jemuž dnes naměřili nejvyšší maximální rychlost ze všech jezdců - 307,4 km/h.

Druhou řadu vede jak již bylo zmíněno Rossi. Vedle něj se postaví včera nejrychlejší Colin Edwards (Honda), který nedokázal svůj včerejší čas vylepšit a propadl na páté místo. Přes Rossiho pokles do druhé řady je nutno říci, že se jezdci na Yamahách začínají vyrovnávat, protože šestý čas zajel Marco Melandri (Yamaha). Poměr strojů Honda a Yamaha v prvních dvou řadách je tak vyrovnyný 3:3.

Na sedmé místo a do třetí řady klesl Nicky Hayden (Honda), který také nedokázal vylepšit svůj páteční čas. Vedle něj se postaví Makoto Tamada (Honda), nejlepší jezdec na pneu Bridgestone. Zlepšení v táboře Ducati naznačuje devátý čas Lorise Capirossiho (Ducati). Naopak stálé rozpaky budí výkony Alexe Barrose (Honda), který se kvalifikoval až jako 11.

Opět je nutno vyzdvihnout jak vysokým tempem se letos v Le Mans jezdí. Ještě 17. Norick Abe (Yamaha) zajel lepší čas než byl loňský čas potřebný na pole position. Ještě 21. Kurtis Roberts (Proton) by se svým dnešním časem loni mohl startovat ze druhé řady.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)