Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Havárie Simony de Silvestro ve 320 km/h při kvalifikaci na Indy 500 (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Slavných 500 mil Indianapolis slaví letos stoleté výročí. Zda u toho bude i Švýcarka Simona de Silvestro, rozhodnou až lékaři.

Dvaadvacetiletá rychlá slečna ze země helvétského kříže totiž při jedné z kvalifikací ošklivě havarovala.

Kouř od pneumatik v jedné ze zatáček svědčí o prudkém brzdění, i když monopost byl už na výjezdu. Těsně před nehodou jel asi 320 km/h. Po hodinách se Simonina dallara vznesla do vzduchu a narazila do betonové zdi, která je umístěna na vnější straně čtyřkilometrového oválu.

Poté provedla několik ukázkových salt, z auta upadlo, co upadnout mohlo a vyšlehly plameny... Jako ohnivá koule se klouzalo po trati koly vzhůru, tedy těmi třemi, která zbyla. Pravé zadní se totiž odtrhlo.

V posledních letech bylo alespoň pro bezpečnost monopostů uděláno celkem hodně i v závodech zámořské série, které dala proslulá trať jméno: IndyCar. Není proto divu, že pilotce týmu HVM Racing se až na popáleniny druhého stupně na obou rukou nic vážnějšího nestalo. Do sanitního vozu tedy odešla v doprovodu záchranářů naštěstí po svých. Pokud závod pojede, bude stát na startu čtyřiadvacátá díky průměru 361,047 km/h. Letos se kvalifikovaly ještě další tři ženy: Danica Patrick, Pippa Mann a Ana Beatriz, všechny byly ale pomalejší.

Mladá závodnice měla mnohem více štěstí než Scott Brayton a Tony Renna, kteří se stali oběťmi oválu v posledních patnácti letech. Byť pouze Brayton zahynul při kvalifikaci na 500 mil (1996). Renna našel smrt při testu nového vozu týmu Chipa Ganassiho v říjnu před osmi lety.

Kdo bude letos popíjet tradiční mléko na stupních vítězů? To se dozvíme již tuto neděli 29. května. Doufejme, že letošní 95. ročník (nejelo se pouze v letech 1917-18 a 1942-45) se obejde na dráze bez vážnějších, nedejbože smrtelných incidentů.

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
24. 5. 2011 19:29
Re: jake prudke brzdeni?
"do smiku" ? - ježišikriste !!! 8-s :-O :-(
24. 5. 2011 08:32
Re: jake prudke brzdeni?
Tak si ho pusť ještě jednou a vezmi si brejle. Je fakt, že ten kouř jde z prostoru motoru a ne od pneumatik.
24. 5. 2011 08:11
Re: jake prudke brzdeni?
Video jsem si pouštěl možná desetkrát, ale žádného kouře od motoru jsem si opravdu nevšiml, pardon.
24. 5. 2011 08:09
Re: V zakrute sa nebrzi
A z jakého důvodu byl tedy podle Vás ten kouř od pneumatik? Oficiální příčinu nehody se mi nepodařilo dohledat a ze záznamu opravdu vypadá, jako by Simona brzdila - ano, na výjezdu ze zatáčky. Zřejmě se snažila zareagovat na jiný problém technického rázu, který se vyskytl. Kdo ví?.
Avatar - Pekelná Micinka
24. 5. 2011 00:19
Re: Šok
Je to pohledný muž, že?