Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hella: Xenonové světlomety budou levnější

Diskuze (41)
Výrobce světel Hella usiluje o to, aby byly xenonové světlomety levnější a tím se staly dostupnější širšímu okruhu zákazníků.

Xenonové světlomety stále patří spíše k luxusnějším prvkům výbavy nových aut. I ve vyšších třídách jsou v nabídce až v dražších výbavách, nebo je potřeba za ně připlácet – zpravidla v rozmezí 20 až 50 tisíc Kč, dle konkrétního typu auta.

Jedna z příčin vysoké ceny xenonových světlometů souvisí s jejich výborným světelným tokem. Ten překračuje 2000 Lumen a podle bezpečnostních předpisů proto musí být světla vybavena automatickým seřizováním sklonu paprsku a ostřikovači světel, aby se omezilo oslňování protijedoucích vozidel.

To samé platí i naopak – pokud zůstane světelný tok pod danou hranicí, světlomety se obejdou bez autonivelace i bez ostřikovačů. Proto chce Hella představit světlomet s xenonovou výbojkou o nižším výkonu. První experimenty s výkonem 25 W místo dnes běžných 35 W ukázaly, že subjektivně nedochází ke snížení intenzity světla ani délky osvětlené oblasti.

Výsledkem měření je ale snížení světelného toku pod 2000 Lumen a společně s poklesem výkonu výbojky také menší energetická náročnost světla. Hella si od této koncepce slibuje větší rozšíření xenonových světlometů mezi malými a kompaktními auty a také mezi elektromobily, kde patří snížení odběru elektrické energie k podstatným ukazatelům.

Diskuze (41)
Avatar - igor77
17. 5. 2010 21:07
re: nechte nahlave
jasne, vsechen spotrebni snit bude levnejsi. jinak ho nikdo nebude kupovat. hella je JZD a asi by si rada zvysila odbyt.
jen dotoho boys (-:
17. 5. 2010 14:04
Re: RE
A je nutné uvažovať o výmene niečoho, čo má (pokiaľ to nerozbiješ) dlhšiu životnosť ako všetko ostatné na tom aute?
17. 5. 2010 06:25
Re: Byznys
Tady bych spíš řešil, jakou technologii používá světlomet pro rozptyl světelného paprsku. Pokud to je klasická parabola (Logan), nebo projektorové světlo s čočkou (téměř všechny xenony). Parabola netvoří tak výraznou hranici mezi světlem a tmou, čočka díky pevné clonce ano. Proto ti přijde, že xenony nesvítí tak daleko.
15. 5. 2010 22:39
Re: RE
i aktualni Prius ma LED predni svetla (priplatek) a bude ich mat i Lexus CT 200h
15. 5. 2010 16:50
Re: Xenony
No tak zrovna u poměrně velkých parabol jako má Mondeo nebo Focus je osazení nelegálním xenonem svinstvo. Oslňuje to ve dne v noci a je to při jízdě dost nepříjemné. Kdy už lidi pochopí, že každá parabola pro klasickou žárovku je spočítaná pro určitý maximální světelný tok. Navíc se vždy počítá s bodovým zdrojem světla, což xenonová výbojka není. Odrazy mimo hlavní světelný paprsek přesáhnou bezpečnou hladinu ať už se světla seřídí jakkoliv a k oslnění dochází vždy. Potom se může stát že protijedoucí přehlédne třeba chodce na krajnici nebo cokoliv jiného a je problém...
Divím se že tyhle nelegální přestavby policie zcela toleruje, ale holt je to pro prodejce obrovský byznys... :no: