Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Heuliez v Paříži 2004

Ondřej Láník
Francouzská firma Heuliez je dodavatelem dnes tolik populárních střešních systémů pro kupé-kabriolety. Nejvíce viditelný produkt Heuliezu je Peugeot 206 CC

Opel Tigra Twin Top, Peugeot 206 CC

Heuliez je také dodavatelem řady na zakázku vyráběných komponentů pro velkosériově vyráběná vozidla – např. části předních sedadel Fordu Focus a Fiesta, výlisky částí karosérii Peugeotu 407, Renaultu Modus nebo Range Roveru.

Posledním z modelů vyráběných u Heuliezu pro velké automobilky je Opel Tigra-kabriolet roku 2004. Tigra s relativně jednoduchou dvoudílnou střechou nabízí i přes nevelké vnější rozměry dost místa dvoučlenné posádce a překvapivě také 250 litrů základního zavazadlového prostoru, při schované střeše. Za zadními sedadly je další místo (70 l) pro zavazadla. Cestujete-li s Tigrou se střechou nad hlavou, má prostor pro zavazadla objem 450 l.

Jednoduché řešení střechy kupé-kabrií je omezeno délkou střešních dílů, takže u čtyřmístných vozů je zpravidla nutno rozdělit celý mechanismus na více než dva díly. Volkswagen před časem prezentovat studii kabrioletu s pevnou skládací pětidílnou střechou, jejímž dodavatelem byla firma Webasto. Heuliez v Paříži ukazuje návštěvníkům o něco jednodušší třídílnou alternativu (dva střešní díly+zadní sklo), která byla zatím vystavena jako anonymní maketa, ale je velmi pravděpodobné, že se s tímto systémem brzy setkáme u některého nového kupé-kabrioletu.


Ondřej Láník