Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda chystá další elektromobily. Dva postaví s technikou GM

David Bureš
Diskuze (4)

Honda spolupracuje s GM v oblasti elektromobility delší dobu. Nyní se chystá využít jeho elektrickou platformu pro dva modely připravované pro modelový rok 2024.

Budoucnost značky Honda je v elektrifikaci nabídky. Minimálně na evropských trzích do budoucna nabídne všechny své modely s hybridním pohonem, nadto chystá i čistě elektrické vozy, jejichž průkopníkem je retro hatchback Honda e. Elektromobilů chystá Honda vícero, minimálně dva z nich vyvine díky spolupráci s americkým koncernem General Motors.

Automobilka oznámila, že využije flexibilní architekturu pro elektromobily s vlastními bateriemi Ultium vyvinutou koncernem General Motors, a to pro hned dva blíže nespecifikované modely. Připravovány jsou pro uvedení v modelovém roce 2024, přičemž se budou vyrábět v severoamerických závodech GM. To naznačuje, že by se mohlo jednat o vozy primárně určené pro americký a kanadský trh.

GM již dříve uvedlo, že jeho platforma je dostatečně modulární pro využití v různých segmentech. Umožňuje navíc pohon předních, zadních i všech kol a rychlé nabíjení až s výkonem 350 kW. Baterie mají pak poskytnou kapacitu 50 až 200 kWh, což má zajistit dojezd přes 643 kilometrů.

„Tato spolupráce spojí sílu obou společností, zatímco kombinovaná výroba a účinnější produkce poskytne zákazníkům vyšší hodnotu,“ říká výkonný viceprezident amerického zastoupení Honda Rick Schostek s tím, že spolupráce zlevní výrobu a zrychlí uvedení nových elektromobilů na trh.

Hodna přitom zdůrazňuje, že karoserie i kabiny připravovaných elektromobilů si vyvine sama. Stejně tak si upraví samotnou architekturu, pro zajištění typických vlastností vozů značky. Využije však třeba bezpečnostní službu OnStar koncernu GM, kterou zabuduje do svého multimediálního systému, stejně jako bezdotykovou asistenční technologii.

Využití platformy s bateriemi Ultium od General Motors Hondou je součástí dlouhodobé spolupráce obou automobilek v oblasti elektrifikace. Obě firmy spolupracují na vývoji palivových článků nebo autonomních vozidels elektrickým pohonem pro služby sdílení, které bylo představeno letos v San Francisku. Honda se od roku 2018 rovněž podílí na vývoji akumulátorů GM.

David Bureš
Diskuze (4)

Doporučujeme

4. 4. 2020 22:15
The power of dreams
Kdo sledujete počínání hondy dlouhodobě tak víte, že honda a Toyota nevidí budoucnost v autech poháněných elektřinou že zásuvky, ale vodíkem. Protože stejně jako všichni už dávno vědí, že na tom není nic ekologického a už vůbec ne levného. Budou se stavět nové a nové elektrárny, protože ta elektrika se někde musí získávat. Otevřou se nové lomy na těžbu drahých kovů pro výrobu akumulátorů. A co teprve likvidace těch použitých. Nabít elektromobil stojí 2x tolik než ho natankovat. A potom si představte jak na sídlišti vedou prodlužovací kabely z oken k autům, protože je prostě není kde nabíjet. Atd. Dle mého názoru je to slepá ulička z které už nejde vycouvat.
4. 4. 2020 18:13
Re: Honda + GM
Jo, Tesle by se možná příblížily - ale beznadějnou a dlouhodobou ztrátovostí a financováním na principu pyramidové hry! ;-) Ale zpracováním těch elektrovehyklů Teslu zcela určitě předběhnou, protože takový šunt jako tato firma by si GM, natož pak u Honda svým zákazníkům v životě nedovolily nabídnout! :-[]
3. 4. 2020 14:53
Honda + GM
No jsem na to zvedav. A fandim jim.

Snad se priblizi Tesle.

V Americe aktualne uvolnuji emisni limity.
Ale je videt, ze E-mobilita uz brzy zadne zvyhodnovani potrebovat nebude.

Elektromobily budou proste lepsi v naproste vetsine parametru.