Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda v prvním pololetí zvýšila výrobu o 36,7 %

Dan Vořechovský
Diskuze (1)
Japonská automobilka Honda vyrobila v prvním pololetí tohoto roku 1 801 329 vozů. Rekordních hodnot dosáhla výroba Hondy v Asii a v Číně.

Druhá největší japonská automobilka Honda Motors včera prezentovala souhrnné informace o globální výrobě, prodeji na domácím trhu a exportu z Japonska za první pololetí tohoto roku.

Výroba mimo domácí trh roste již osm měsíců v řadě, v Japonsku pak šest měsíců v řadě. V číslech to za první pololetí znamenalo nárůst celosvětové výroby o 36,7 % na 1 801 329 vozů. Podíl výroby mimo Japonsko na celkové výrobě v prvním pololetí přesáhl 70 procent. Z regionů vrostla nejvíce výroba v Evropě (o téměř 300 procent), v Asii pak japonská automobilka dokonce dosáhla rekordní výroby za jedno pololetí (512 768 vozů).

Na domácím japonském trhu prodala Honda v prvním pololetí 251 tisíc automobilů, což znamenalo meziroční nárůst o téměř 30 procent. Šlo o první meziroční nárůst za poslední 2 roky. Prodeje minivozů se dokonce zvýšily poprvé za čtyři roky, i když „pouze“ o 1,3 % na 87 613 jednotek.

Ze statistik exportu vozů z Japonska na zahraniční trhy vyplývá, že nejvíce vozů se dováží do Spojených států, resp. Severní Ameriky. Za prvním šest měsíců tohoto roku vyvezla Honda z Japonska do Severní Ameriky 90 tisíc vozů, což znamenalo meziroční přírůstek o 11,4 procenta. Vývoz vozů do Evropy naopak za stejné období vykázal pokles o téměř 48 %. Do Evropy se tak vyvezlo 22 343 vozidel.

Dan Vořechovský
Diskuze (1)
Avatar - King
28. 7. 2010 15:55
Motor(s)
Honda je Motor, stejně jako Toyota a Nissan, zatímco Mitsubishi je Motors. ;-)

Z čísel je každopádně vidět, jak Honda v Evropě "jede". 8-s