Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hoří! Prohlédněte si speciály pro boj s ohněm! (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Letištní hasičské speciály se od většiny klasických hasičských vozidel liší na první pohled svým designem. Mezi špičku v současné nabídce patří stroje značek Rosenbauer, Ziegler, Magirus, Oshkosh a Sides.

Letištní hasičské speciály lze označit za jeden z vrcholů mezi stroji určenými pro boj s ohněm. Tato vozidla jsou navrhována přímo pro hašení požárů letadel.

Tomu odpovídá využití speciálních podvozků s pohonem všech kol, na nichž jsou ve většině případů jeden až dva motory uloženy na zádi, zatímco nádrže na vodu a skříně s hasičskou výbavou jsou umístěny uprostřed mezi nápravami a kabina je nad nebo až před přední nápravou.

V konstrukci se často promítají prvky převzaté z letectví, na než lze narazit i v samotném vzhledu vozidel. K nejvýraznějším patří zaoblené a maximálně prosklené kabiny, které připomínají kabiny vrtulníků.

Ve výbavě letištních hasičských speciálů se pak vedle výkonných vodních děl velmi často objevují i hydraulická ramena s kovovým trnem, jímž mohou prorazit trup a následně hasit přímo uvnitř letounu v místě ohniska požáru.

Vývoji a výrobě hasičských letištních speciálů se věnuje řada společnosti prakticky po celém světě. Mezi špičku se pak řadí rakouský Rosenbauer a severoamerický Oshkosh spolu s francouzskou společnosti Sides a německými značkami Magirus a Ziegler.

Rosenbauer Panther

Rakouská společnost Rosenbauer dodala do zhruba 90 zemí po celém světě přes 1400 Pantherů všech generací, což z tohoto letištního hasičského speciálu činí jeden z nejúspěšnějších strojů svého druhu.

Aktuální generace se veřejnosti poprvé představila na Mezinárodním veletrhu záchranářských, požárních a bezpečnostních technologií Interschutz 2015 v Hannoveru ve dvounápravovém a třínápravovém provedení.

Kabina nové generace Pantheru díky své konstrukci rámu, tvořícího pevnou klec kolem posádky splňuje standardy pro nárazové a zátěžové testy podle evropské normy ECE R29-3. rozměrné panoramatické čelní okno spolu s bohatým prosklením boků a umístěním kabiny nad a před přední nápravou poskytují vynikající výhled a řidič se podle oficiálních materiálů cítí jako v kabině nízko letící helikoptéry.

K vysoké míře pasivní bezpečnosti posádky přispívají i boční airbagy integrované v sedadlech, zatímco aktivní bezpečnost zvyšuje elektronická kontrola stability, radarový systém pro zabránění kolizím s libovolnými typy objektů v jízdní dráze a EMEREC DEVS (Driver Enhanced Vision System), což je navigační systém určený zejména pro provoz na letišti, který i za tmy nebo snížené viditelnosti poskytuje řidiči přesné informace o cestě k nehodě.

Ve výbavě nového Pantheru nechybí kompletní LED osvětlení, automatický dešťový senzor, systém monitorování tlaku v pneumatikách a pozornost si zaslouží systém Birdview, nabízející na displeji v interiéru pohled na vozidlo nebo jeho okolí z ptačí perspektivy.

Komfort na palubě zvyšuje automatická klimatizace a nechybí ani uložené prostory na dokumenty a držáky nápojů. Práci s hasící technikou má usnadnit a zrychlit centrální displej na palubní desce spolu s podsvícenými ovladači a joysticky na středové konzole.

Rosenbauer v loňském roce uvedl novou generaci Pantheru ve verzích 4x4 a 6x6. V roce 2017 je pak má doplnit provedení 8x8.

Rosenbauer Panther 4x4 je dlouhý 10.500 mm, široký 3000 mm, vysoký 3650 mm a jeho nejvyšší přípustná hmotnost je 26.000 kg. K pohonu této verze slouží vzadu uložený šestnáctilitrový motor D16 od společnosti Volvo Trucks v provedení Euro 5 s výkonem 515 kW (700 k), který prostřednictvím šestistupňové automatické převodovky pohání všechna čtyři kola.

Vozidlo se čtyřmístnou kabinou zvládne akceleraci z 0 na 80 km/h za 22 s a jeho maximální rychlost je 115 km/h. V nástavbě za kabinou přitom může mít v polypropylenových nádržích 6200 litrů vody, 750 litrů pěnidla a 250 kg prášku. Za nádržemi jsou pak umístěny skříně na hasičské vybavení.

Čtyřkolový Panther je vybaven čerpadlem Ronsenbauer N65 o výkonu 7000 litrů za minutu při tlaku 14 barů a přiměšovačem Fixmix 2.0, umožňujícím přimíchání pěnidla v rozsahu jednoho, tří nebo šesti procent.

Panther 4x4 má na střeše umístěn monitor Rosenbauer RM35 CCN, dosahující výkonu 4750 litrů za minutu, zatímco na přídi je stejně výkonný Rosenbauer RM35 C HVLA. Ve výbavě vozidla je dále mimo jiné dvojice navijáků s třiceti metry hadice o průměru 32 mm, systém pro výrobu a dopravu suché pěny pro oba monitory a elektrocentrála.

Rosenbauer Panther 6x6 je dlouhý 11.710 mm, široký 3000 mm, vysoký 3650 mm a jeho nejvyšší přípustná hmotnost je 39.000 kg. K pohonu této verze slouží vzadu uložený šestnáctilitrový motor D16 od společnosti Volvo Trucks v provedení Euro 6 s výkonem 552 kW (750 k), který prostřednictvím osmistupňové automatické převodovky pohání všechna kola.

Vozidlo s pětimístnou kabinou zvládne zrychlení z 0 na 80 km/h za 29 s a jeho maximální rychlost je 120 km/h. V nástavbě za kabinou může v polypropylenových nádržích převážet 12.500 litrů vody, 1500 litrů pěnidla a 250 kg prášku. Úložné prostory pro příslušenství jsou u této verze za kabinou a rovněž na bocích nástavby s nádržemi i na zádi po stranách pohonné jednotky.

Šestikolový Panther disponuje čerpadlem Rosenbauer N80 o výkonu 9000 litrů za minutu při 14 barech nebo 500 litrů za minutu při 40 barech, které rovněž doplňuje přiměšovač Fixmix 2.0. Vozidlo může být vybaveno hasicím ramenem Stinger 54 s monitorem RM65 CCN, poskytujícím výkon až 6000 litrů za minutu a prorážecím hrotem.


Ziegler Z

Německá společnost Albert Ziegler GmbH patří k vedoucím mezinárodním výrobcům požární techniky, který má řadu dceřiných firem. Mezi ně patří od roku 2007 i Ziegler Hasičská Technika s.r.o. se sídlem v Brně.

V nabídce značky Ziegler figuruje široká řada techniky a zařízení určených pro boj s ohněm. Výsadní postavení pak mají podobně jako u rakouské společnosti Rosenbauer letištní hasicí automobily.

V případě společnosti Ziegler tyto speciály vedle specifické konstrukce spojuje i označení Z, které bylo poprvé použito u modelu Z1 na konci osmdesátých let. V aktuální nabídce figurují dvounápravová vozidla Z4, třínápravové provedení Z6 a čtyřnápravové modely Z8 a Z8 XXL.

Kabiny všech provedení vozidel Ziegler řady Z mohou poskytovat prostor až šestičlenným posádkám. Samozřejmostí je vysoká míra aktivní i pasivní bezpečnosti, nechybí systém ochrany podvozku, který dovoluje i průjezd hořícím leteckým palivem.

Nejmenší z rodiny je Z4 s celkovou délkou 9850 mm, šířkou 3000 mm, výškou 3850 mm, rozvorem náprav 4750 mm, pohonem všech kol a motorem Mercedes-Benz o výkonu 480 kW (654 k), který je schopen přepravit 6000 litrů vody, 800 litrů pěnidla a 250 kg prášku. Ve výbavě tohoto provedení s akcelerací z 0 na 80 km/h za 25 s může být střešní monitor o výkonu až 6000 litrů za minutu a monitor na přídi s výkonem 1600 litrů za minutu.

Ziegler Z6 může být podle přání zákazníka vybaven vznětovým motorem značky MAN, Volvo nebo Mercedes-Benz s výkonem do 515 kW (700 k). Třínápravový stroj s pohonem všech kol dlouhý 11.500 mm, široký 3000 mm a vysoký 4000 mm má rozvor náprav 4750 mm + 1750 mm.

V nádržích může Z6 převážet až 12.500 litrů vody, 1500 litrů pěnidla a až 500 kg prášku. I zde může být střešní monitor o výkonu až 6000 litrů za minutu, zatímco monitor na přídi může disponovat výkonem 2200 litrů za minutu

Pro aktuální Ziegler Z8 dlouhý 12.000 mm, široký 3000 mm a vysoký 3950 mm, k jehož pohonu slouží dva vznětové motory V8 s celkovým výkonem 1030 kW (1400 koní), je možné použít nádrže na 13.500 litrů vody,1800 litrů pěnidla a až 1000 kg prášku. K dispozici jsou různé kombinace monitorů, kdy může být na přídi například zařízení s výkonem 2200 litrů za minutu, zatímco na střeše je monitor o výkonu 6000 litrů za minutu.

Vrcholná osmikolová provedení jsou pak na trhu ve své čtvrté generaci a mezi jejich uživatele patří mimo jiné i mezinárodní letiště ve Frankfurtu na Mohanem. Základem speciálů Ziegler Z8 XXL právě pro toto letiště je podvozek Titan T52-1400 8x8, jehož dodavatelem je společnost Titan Spezialfahrzeugbau GmbH.

K pohonu vozidel s celkovou délkou 13.000 mm, šířkou 3000 mm a výškou 3950 mm slouží dvojice vznětových motorů Mercedes-Benz, z nichž každý disponuje výkonem 515 kW (700 k). S těmito pohonnými jednotkami spolupracují dvě sedmistupňové automatické převodovky Allison.

Stroj s celkovou hmotností okolo 50 tun je schopen akcelerovat na 80 km/h za 21 s a jeho maximální rychlost se pohybuje okolo 140 km/h.

Vozidla Ziegler Z8 XXL používaná na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem jsou vybavena výkonným hasícím systémem. Jeho součástí jsou nádrže na 12.500 litrů vody, 800 litrů pěnidla, 500 kg prášku a čerpadlo s výkonem 10.000 litrů vody za minutu při tlaku 10 bar, které je poháněno motorem o výkonu 360 kW (480 k).


Magirus Dragon a Superdragon

Zakladatelem společnosti Magirus se stal ve druhé polovině devatenáctého století hasič Conrad Dietrich Magirus z německého Ulmu, jehož cílem bylo zvýšení bezpečnosti a zároveň úspěšnosti hasičských zásahů.

V současnosti má Magirus GmbH ve své nabídce širokou paletu hasičské techniky od čerpadel až po letištní speciály, které lze považovat za její vrchol. Zákazníci mohou volit jeden z trojice základních modelů.

Aktuální generace vozidel pojmenovaných Dragon a Superdragon je výsledkem jednotného integrovaného přístupu, což znamená, že vše pochází z jednoho zdroje. Od podvozku až po nástavbu, od hasební technologie až k řídícímu systému. Modulární systém umožňuje realizovat velké množství různých konfigurací v těchto vozidlech.

Nejmenším z řady letištních speciálů společnosti Magirus je dvounápravový Dragon X4, který má nabízet všechny výhody ARFFV (Letištní záchranné a požární vozy) v kombinaci s ovladatelností kompaktních hasičských vozů na základech klasických nákladních automobilů.

Nízko položené těžiště má zajišťovat vynikající ovladatelnost i při vysokou rychlostí, zatímco nízko položené úložné prostory umožňují uložení rozsáhlého protipožárního zařízení. V nádržích může Dragon X4 převážet až 7000 litrů vody, 1000 litrů pěnidla a 250 kg prášku. Výkon jeho čerpadla je 10.000 litrů za minutu při tlaku 10 bar.

Střed nabídky představuje Dragon X6 TEP, stojící na terénním třínápravovém podvozku a vybavený dvojicí motorů Iveco Cursor 13, z nichž každý disponuje výkonem 397 kW (540 k) v provedení Euro 3 nebo 412 kW (560 k) ve verzi Euro 5. Prostřednictvím dvojice automatických převodovek Allison jsou poháněna všechna kola.

Dragon X6 TEP v konfiguraci 40t s rozvorem přední a první zadní nápravou 4700 mm zrychluje z 0 na 80 km/h za méně než 21 sekund a dosahuje nejvyšší rychlosti 135 km/h. Hasit přitom může ve stoje i za jízdy vodou nebo pěnou a jeho čerpadlo nabízí výkon 10.000 litrů za minutu. V nádržích může Dragon X6 TEP převážet až 12.500 litrů vody, 1500 litrů pěnidla a 250 kg prášku.

Vrcholným modelem je čtyřnápravový Superdragon X8, v jehož zádi je uložena dvojice přeplňovaných vznětových motorů s celkovým výkonem až 824 kW(1120 k) v provedení Euro 5. Podobně jako u menších sesterských modelů jsou i zde prostřednictvím dvojice automatických převodovek poháněna všechna kola.

Superdragon X8 je dispozici s rozvory 4050 mm a 5050 mm mezi druhou a třetí nápravou. S přípustnou celkovou hmotností 52 tun zvládne akceleraci z 0 na 80 km/h za méně než 25 s a jeho maximální rychlost je 135 km/h.

Nádrže tohoto extrémního stroje pojmou až 17.000 litrů vody, 2040 litrů pěnidla a 500 kg prášku. Samozřejmostí jsou úložné prostory pro hasičské vybavení, zatímco kabina může být dodána v provedení pro posádku tvořenou třemi, čtyřmi nebo šesti hasiči. Umístění sedadla řidiče je možné vlevo, vpravo nebo uprostřed.

Normalizované díly a komponenty jsou používány pro všechna vozidla série Dragon a Superdragon. Díky této standardizaci je podstatně efektivnější výroba a náhradní jsou lépe dostupné. Zároveň se usnadňuje výcvik posádek.


Oshkosh Striker

Kořeny severoamerické Oshkosh Corporation sahají až do roku 1917, kdy byla založena Wisconsin Duplex Auto Company. Ta již v následujícím roce uvedla svůj první nákladní automobil s pohonem všech kol a po přestěhování do Oshkosh ve Wisconsinu přijala jméno Oshkosh Motor Truck Manufacturing Company.

V průběhu dvacátých, třicátých a čtyřicátých let se společnost specializovala především na vývoj a produkci nákladních automobilů, jimž se vedle záchranářských a hasičských vozidel věnuje dodnes, i když se jedná především o stroje pro armádní využití.

V roce 1953 představil Oshkosh svůj první letištní hasičský speciál kategorie ARFF (Aircraft Rescue and Firefighting), který je zakladatelem dlouhé linie těchto záchranářských vozidel, jejichž současným vrcholem je v roce 2001 uvedená modelová řada Striker. Ta se prozatím poslední výraznější modernizace dočkala v loňském roce a je nabízena ve třech základních provedeních.

Oshkosh Striker 4x4 je nejmenším zástupcem své modelové řady a jak napovídá jeho označení jedná se o stroj s dvojicí poháněných náprav. Vozidlo s rozvorem náprav 5560 mm, celkovou délkou 10.820 mm, šířkou 3000 mm v evropské verzi a výškou 3560 mm je poháněno vzadu uloženým osmiválcem Deutz TCD o objemu 16,0 l s výkonem 513 kW (697 k) a točivým momentem 2644 N.m ve spojení se sedmistupňovou automatickou převodovkou Allison 4800.

Hasičský speciál s pětimístnou kabinou s řízení umístěným v podélné ose vozu má celkovou povolenou hmotnost 28.123 kg a zvládne se rozjet až na 113 km/h. V nástavbě za kabinou přitom může mít v polypropylenových nádržích 5678 litrů vody a 795 litrů pěnidla. Na bocích nástavby jsou umístěny skříně na hasičské vybavení.

Striker 4x4 má na střeše umístěn monitor, dosahující výkonu 2839 litrů za minutu, zatímco ten umístěný na přídi může disponovat výkonem 1136 litrů za minutu a na přání může být nahrazen výkonnějším provedením.

Střed v nabídce modelové řady Striker představuje provedení 6x6, jehož motor Deutz TCD disponuje stejnými výkony jako u menšího sourozence a i zde je spojen se sedmistupňovou automatickou převodovkou Allison 4800. Stroj s celkovou povolenou hmotností 39.463 kg je schopen dosáhnout maximální rychlosti 113 km/h.

Šestikolový Striker se čtyřkolovým sdílí i provedení kabiny a vnější rozměry s výjimkou celkové délky, která je u této verze 12.070 mm. V nástavbě za kabinou může v polypropylenových nádržích převážet 11.356 litrů vody a 1590 litrů pěnidla. Monitor umístěný na střeše má výkon až 4732 litrů za minutu, zatímco pro ten na přídi je uváděna stejná hodnota jako u menšího modelu.

Vrcholem v nabídce značky Oshkosh je Striker 8x8, který prozatím zůstává věrný staršímu provedení kabiny, v níž je ovšem rovněž centrálně umístěné pracoviště řidiče a prostor až pro pětičlennou posádku.

Oshkosh Striker 8x8 má dlouhý 13.614 mm, široký 3100 mm a vysoký 3454 mm. K pohonu stroje s celkovou povolenou hmotností 56.245 kg slouží vznětový řadový šestiválec značky Caterpillar s výkonem 708 kW (962 k) a točivým momentem 3254 N.m ve spojení s šestistupňovou automatickou převodovkou. Výrobce vedle maximální rychlosti 112 km/h uvádí i čas zrychlení z 0 na 80 km/h, který je 35 s.

V polypropylenových nádržích umístěných uprostřed podvozku může Striker převážet 17.029 litrů vody a 2384 litrů pěnidla. Monitor umístěný na střeše má výkon až 4542 litrů za minutu, zatímco pro ten na přídi je uváděna stejná hodnota jako u verzí 4x4 a 6x6.

Oshkosh nabízí své hasičské letištní speciály s řadou příslušenství a to včetně teleskopického otočného ramene HRET s instalovaným vodním dělem.


Sides Sentinel

Společnost Sides byla založena ve Francii v roce 1951 a koncem padesátých let uvedla svůj první hasičský speciál, který byl navržen pro použití na letištích. K zásadním vozidlům v historii této firmy patří osmikolový model VM190, který uveden v roce 1968 a byl vyvinut s ohledem na Boeing 747.

Modelová řada Sentinel, která je podobně jako konkurenční vozidla nabízena v různých verzích s konfiguracemi podvozku 4x4, 6x6 a 8x8 byla představena v roce 2012 a začleněn do ní byl i o dva roky starší model S3X.

Základem nejmenšího zástupce rodiny Sentinel je podvozek Titan T26-650 4x4 a k pohonu vozidla dlouhé 10.200 mm, širokého 3000 mm a vysokého 3700 mm slouží motor značky Mercedes-Benz v provedení Euro 3 až 5, umožňující stroji o hmotnosti 26 tun jízdu rychlostí až 115 km/h.

Sentinel 4x4 s kabinou až pro pětičlennou posádku může v nádržích převážet až 6000 litrů vody a 500 kg prášku. Monitor SM 30, který je umístěn na střeše má výkon 3000 litrů za minutu a dosáhne až do vzdálenosti 65 m.

Středem nabídky je provedení na podvozku Titan T36-650 6x6 s celkovou délkou 11.800 mm, šířkou 3000 mm a výškou 3700 mm. Pro tento šestikolový model je určen motor Mercedes-Benz pouze v provedení Euro 5, s nimiž může stroj o hmotnosti 36 tun uhánět rychlosti 115 km/h.

I tento model má pětimístnou kabinu, ale jeho nádrže pojmou až 12.500 litrů vody a 500 kg. Na střeše je pak umístěn monitor SM 60 s výkonem 6000 litrů za minutu, který může hasit i požáry ve vzdálenosti 100 m od vozidla.

Vrcholnou variantou je Sentinel 8x8 na podvozku Titan T52-1300 8x8, který má celkovou délku 13.400 mm, šířku 3000 mm a výšku 3700 mm. Speciál o hmotnosti 52 tun je poháněn dvojicí motorů Mercedes-Benz, splňujících emisní normy Euro 3 až 5.

Sentinel 8x8 s pětimístnou kabinou a nádržemi na 17.000 litrů vody a 500 kg prášku se podobně jako menší příbuzní umí rozjet až na rychlost 115 km/h. Monitor SM 60, který je umístěn na střeše má zde výkon až 7000 litrů za minutu a dosah okolo 100 metrů.

Stranou od trojice výše zmíněných vozidel stojí Sentinel C3X, který využívá podvozku MAN 6x6 s motory stejné značky, splňujícími emisní normy Euro 3 až 5. Tento model o hmotnosti 29 tun je dlouhý 10.800 m, široký 2550 mm a vysoký 3840 mm.

Sentinel C3X se čtyřmístnou kabinou a nádržemi na 10.500 litrů vody a 500 kg prášku se podobně jako mladší příbuzní umí rozjet až na rychlost 115 km/h. Monitor SM 60, který je umístěn na střeše má zde výkon 4500 litrů za minutu a dosah okolo 85 metrů.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
8. 8. 2016 09:16
zajímavý článek
díky!