Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hybridní 911 je na cestě, potvrdil šéf Porsche

Filip Melich
Diskuze (5)

Šéf Porsche a koncernu Volkswagen v nedávném rozhovoru potvrdil, že hybridní Porsche 911 je na cestě. Souvisí to se snahou značky o navýšení prodejů elektrifikovaných vozidel.

Vzhledem ke směřování motoristického světa je očekávatelné, že se většina v Evropě dostupných aut dříve nebo později dočká elektrického pohonu. Některé přejdou na elektřinu najednou, jiné postupně. Do druhé skupiny patří i Porsche 911, o příchodu jehož hybridní varianty se spekuluje už řadu let. Nyní spekulace potvrdil šéf značky.

Nový šéf koncernu Volkswagen, který si zároveň zachoval vedoucí pozici v Porsche, Oliver Blume, v nedávném rozhovoru s kolegy z britského magazínu Car potvrdil, že hybridní 911 je na cestě. Konkrétně řekl, že Porsche chce ve všech třech svých skupinách modelů (specifikoval je jako dvoudveřové sporťáky, čtyřdveřové sedany a SUV) nabídnout vedle spalovacích motorů také hybridní a plně elektrické pohonné jednotky.

Video se připravuje ...

Mezi „sedany“ má Porsche hybridní Panameru a elektrický Taycan, zatímco v nabídce SUV figuruje hybridní Cayenne a počítá se s příchodem elektrického Macanu. K dvoudveřovým sportovním modelům se Blume vyjádřil takto: „…911 přidáme velmi sportovní hybrid, takže pak budeme mít v nabídce 911 spalovací motory i hybrid, a už dříve jsme oznámili příchod plně elektrické 718.

Co Blume nezmínil, to je termín příchodu hybridní 911. Na druhou stranu řekl, že Porsche 911 bude mít spalovací motor v nabídce tak dlouho, jak jen to bude možné. Do roku 2030 se však Porsche chce dostat na 80% podíl elektrifikovaných vozů na celkových prodejích.

Video se připravuje ...

Vzhledem k výše uvedenému se proto dá těžko odhadnout, jestli hybridní 911 přijde už s faceliftem generace 992, který je očekáván v nejbližších letech, nebo počká až na příští generaci. Jisté však je to, že se mu nevyhneme. Zajímavé také bude zjistit, co si Porsche představuje pod pojmem „velmi sportovní hybrid“.

Filip Melich
Diskuze (5)

Doporučujeme

7. 1. 2023 20:03
Re: K čemu?
Nepochybuju o tom, že výsledek bude ok
7. 1. 2023 18:54
Re: K čemu?
To je jina trida. Za jeden kus 918 mas flotilu tak 8-10 kusu 911.
7. 1. 2023 18:32
Re: K čemu?
Najdete mi nějakou recenzi, ve které ma hybridni 918 Spyder méně než plný počet bodů :-)
7. 1. 2023 14:54
Re: K čemu?
Asi mu nedošlo, proč se 911 kupuje ;-)
Avatar - kari.laz
7. 1. 2023 13:30
K čemu?
Bude to ve všech směrech horší. Pokud to bude mít stejný B6 motor a k tomu baterky, bude to těžší, tím pádem u sportovního dost zásadní parametr. Pokud to dostane nějaký menší motor, tak na co pak chtít Porsche 911 s nějakým čtyřválcem, místo "dokonaleho" plochého sestivalce?
Jediné, čím to může oslnit je neznatelně lepší rozjezd ze semaforu. A k čemu? V 911 je to absolutní nesmysl.