Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrický nástupce Porsche 718 bude mít baterie umístěné uprostřed

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Nová generace modelů Boxster a Cayman sice bude elektrická, nabídne ovšem konstrukci ve stylu motoru uprostřed.

Není žádným tajemstvím, že nová generace modelů 718 Cayman/Boxster bude elektrická. Díky konceptu Porsche Mission R už navíc máme i hrubou představu, jak budou nové vozy vypadat. Všichni jsme ale zvědaví, jakou vlastně nabídnou techniku.

Na konkrétnější informace si nejspíš budeme muset ještě chvíli počkat, podle informací kolegů z britského Autocar je ovšem velmi pravděpodobné, že technici vsadí na konfiguraci označovanou jako „e-core“. Těžké baterie by tak měly být umístěny uprostřed vozu, aby napodobovaly konfiguraci s motorem umístěným uprostřed.

Baterie by tak měly být v prostoru mezi sedadlem řidiče a zadní nápravou, tedy zhruba v místech, kde má současná generace modelů 718 motor. Porsche se tak vydá zcela odlišnou cestou, než většina současných výrobců elektromobilů, kteří baterie obvykle ukrývají do podlahy.

Tato změna ovšem Porsche umožní vytvořit sportovnější design, nižší stavbu vozu, zlepšit aerodynamiku a současně posadit řidiče níž, než je to možné u většiny současných elektromobilů. Nová generace Porsche 718 tak stále zůstane sportovním vozem.

Video se připravuje ...

U klasických dvoudveřových sportovních vozů si můžete všimnout, že vůz je opravdu nízký, protože abyste omezili odpor, potřebujete co nejplošší siluetu,“ uvedl technický šéf Porsche Michael Steiner. „Aby to bylo možné, musíte řidiče posadit co nejníže, jenže pokud to uděláte, nezbude vám prostor na baterie pod sedadlem řidiče… Pokud jde o umístění a těžiště, je to víceméně kopie umístění motoru uprostřed,“ citují britští kolegové Steinera.

Unikátní umístění baterie jde přitom ruku v ruce s novou platformou, která nebude nijak souviset s existujícími platformami pro elektrické či spalovací vozy. Není přitom vyloučeno, že se nová platforma s unikátním umístěním baterií „e-core“ časem neobjeví také u nových elektrických modelů z dílny Audi nebo Lamborghini.

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
5. 10. 2021 20:53
Re: Uprostřed nahoře nebo uprostřed dole?
On je i Horst. :-)
Avatar - pradeda777
5. 10. 2021 18:34
Porsche na baterky.....
.....teď už můžu v klidu zemřít.... :-( :-(
Avatar - Roman Horký
5. 10. 2021 17:36
Re: Uprostřed nahoře nebo uprostřed dole?
WOLE ten co nedodá to svět neviděl.
Avatar - WinDiesel
5. 10. 2021 17:32
Re: Uprostřed nahoře nebo uprostřed dole?
To teda čumím, wole, sděl nám prosím CO Foxconn NEDODÁ ......
Avatar - Roman Horký
5. 10. 2021 16:19
Re: Uprostřed nahoře nebo uprostřed dole?
Díly dodá Foxxconn wole. NLauda nám to zde za chvíli potvrdí.