Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

I takový vrak se dá zachránit. Britové vrátili život zbídačenému Jaguaru E-Type

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Když se tenhle Jaguar E-Type našel v lese v anglickém hrabství Gloucestershire, vypadalo to, že ho nečeká hezká budoucnost.

Při pohledu na fotografie zbídačeného vozu, který 30 let "hnil" na jednom místě obklopen bujnou vegetací, byste asi řekli, že jde o kupu šrotu. Prostě konec. Ale kdepak.

Specialisté z E-Type UK, kteří se specializují na renovace ikonického sporťáku, se společně s majitelem vozu rozhodli, že elegantní kupé zachrání. Velkou roli v rozhodnutí jistě hrála zajímavá historie tohoto konkrétního kusu - jde totiž o 10. vyrobený Jaguar E-Type 4.2 vůbec.

Asi je vám jasné, že spousta částí a dílů se zachránit a znovu použít nedala. Platí to například o karoserii, kterou odepsaly zkorodované přední sloupky a zhroucená střecha. 

Některé komponenty renovátoři vzali z jiných aut, další si sami vyrobili. Přitom ale dbali na to, aby vše sedělo dobově a materiálově. Nová karoserie pak dostala stříbrný metalický lak (Opalescent Silver Grey), který byl navíc 60 hodin leštěn, aby měl ten správný lesk.

Z pohonného ústrojí se povedlo zachránit hlavu válců a také její víka, většina dalších dílů je však nová. Nový je také výfukový systém z nerezové oceli. A majitel renovovaného E-Typu si přál použít moderní pětistupňovou převodovku, aby se s autem dalo jezdit snadněji.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
29. 8. 2019 16:49
Je to trochu paradox
Totální vraky se stavějí v podstatě celé znovu, aby se z nich znovu stala krásná auta s původními parametry a naopak pěkné funkční kusy se mrzačí tím, že se do nich montují motory na baterky.