Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Není replika jako replika. Tahle úžasná kopie Jaguaru XJ13 by se měla prodat za miliony

Jan Zajíc
Diskuze (0)

I když je replika jen napodobeninou, neznamená to, že nemůže být zajímavá a kvalitní. Kopie tohoto Jaguaru XJ13 rozhodně je obojí.

Vyrobila ji novozélandská společnost Tempero Coach and Motor, která při stavbě vycházela ze specifikací originálu, takže přesně napodobila nejen rozměry a hmotnost, ale použila i odpovídající materiály a komponenty. Dokonce i dřevěný volant je přesnou kopií toho v XJ13.

O pohon se stará vidlicový dvanáctiválec, samozřejmě od Jaguaru.

Možná se teď ptáte, proč by někdo trávil stovky hodin stavbou této repliky. Je to jednoduše proto, že XJ13 existuje v jediném exempláři, o nějž Jaguar pečuje v muzeu v Coventry.

Původní Jaguar XJ13 vznikl v roce 1966 s cílem ovládnout čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans. Automobilka však nakonec projekt stopla, takže vznikl jen jeden jediný kus, který byl navíc v roce 1971 značně poškozen při něhodě. Jaguar jej naštěstí zvládl opravit.

Takže v tomto případě je vlastně replika jediným způsobem, jak se k XJ13 dostat - zvlášť pokud je tak povedená jako tato. Což je ostatně důvod, proč aukční sím RM Sotheby's očekává, že by se vůz mohl 16. srpna vydražit za více než 8 milionů korun.

I když je to jen napodobenina...

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme