Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

IndyCar 2018: Budou hezčí než formule 1?

Michal Fokt
Diskuze (1)
Americká formulová série IndyCar představila univerzální aerokity pro příští ročník. Design monopostů mohou týmy ve formuli 1 jen tiše závidět.

Už je to docela dlouho, co byly monoposty formule 1 krásná auta. Přestože třeba letos lze najít některá docela pohledná šasi, celkově to není žádný zázrak a trnem v oku je mnohým žraločí ploutev. A jako by v amerických formulích IndyCar tušili šanci, přišli s aerokity, které vypadá naprosto fantasticky, byť jde zatím o evoluční verze, které by se ještě mohly trochu změnit.

Pro ujasnění situace v USA - doposud týmy v Indy využívaly nejen motory značek Honda a Chevrolet, ale i jejich aerokity. To se však od sezony 2018 změní, aby byly síly vyrovnanější a aby se zlevnil vývoj, všechny stáje budou využívat tyto dva vyobrazené aeropakety, vycházející z jednotného základu. První z nich je určen pro vysokorychlostní trati a je navržen pro vyšší přítlak a minimální odpor vzduchu, druhý je koncipován pro silniční okruhy a kratší ovály městské trati, kde je potřeba hodně přítlaku a přilnavosti.

Univerzální aerokit je opět uchycen na současném šasi Dallara IR-12. Týmům samozřejmě i nadále zůstává možnost volit mezi pohonnými jednotkami obou značek. Design monopostů se povedl, co říkáte? Třeba se nechá FIA při vymýšlení pravidel formule 1 trošku inspirovat...

Michal Fokt
Diskuze (1)
Avatar - AntonioKekelli
26. 5. 2017 11:32
F1 i IndyCar
Tedy, nelíbí se mi ani Formule ani tohle, tyhle stroje jsou moc uniformní a není na nich vlastně nic co by se mi mohlo líbit.