Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

IndyCar 2022: Australská síla a všechna důležitá čísla

Svět motorů
Diskuze (0)

Sezona formule 1 vyvrcholí v druhé polovině listopadu, za oceánem už nového formulového šampiona poznali. Sílu ukázal ten, kdo ji má vtisknutou do jména. Australan Will Power se stal letošním mistrem IndyCar.

Severoamerický seriál se jezdí s monoposty Dallara DW12, vybavenými přeplňovanými šestiválci o objemu 2,2 litru od značek Honda a Chevrolet. V kalendáři bylo celkem sedmnáct závodů: osm na klasických tratích, pět na oválech a čtyři na městských okruzích.

Soupeři z jedné garáže

Titulová bitva ve stojedenácté formulové sezoně v USA (American Openwheel) a sedmadvacátém ročníku Indycar byla záležitostí dvou stájových kolegů z týmu Rogera Penskeho. Jedenačtyřicetiletý Will Power dojel v závěrečném závodě třetí, hned za parťákem a rivalem v jedné osobě Josefem Newgardenem. Klokanovi však porážka od Newgardena vadit nemusela. V konečném součtu totiž získal titul právě Power - po prvenství v sezoně 2014 svůj druhý v kariéře a o pouhých šestnáct bodů před Newgardenem. To je na poměry amerického bodovacího systému, v němž berou body všichni jezdci v cíli každého závodu, opravdu titěrný rozdíl.

Video se připravuje ...

„V sobotu jsem si ani nemohl vychutnat zisk pole position, protože jsem se maximálně koncentroval na závod,“ prozradil Power. Rodák z Toowoomby v Queenslandu den před závodem osmašedesátým kvalifikačním triumfem zlomil rekord Maria Andrettiho. „Mentálně mě to vyčerpalo. Ani jsem nebyl schopen projevit takovou radost, jako když jsem v roce 2018 vyhrál Indy 500. Byla to dlouhá, rok trvající cesta za úspěchem. A v duchu celé sezony se nesl i poslední závod, takový trpělivý běh na dlouho trať. Tak jsme přistoupili k celé sezoně,“ dodal Power.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Svět motorů
Diskuze (0)

Doporučujeme