Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti EX35: z konceptu SUV je nová pětatřicítka

Aleš Jungmann
Diskuze (11)
Infiniti EX35: další crossover spatřil světlo světa.

Na Pebble Beach Concours d’Elegance bylo oficiálně představeno nové SUV z dílen japonského výrobce prémiových vozů.

Finální vůz se téměř neliší od konceptu EX, který byl představen letos v dubnu na autoshow v New Yorku. Přináší s sebou také slibované technické lahůdky jako je systém Around View Monitor (AVM), který za pomocí čtyř miniaturních kamer umožňuje řidiči vidět vůz z ptačí perspektivy – to je výhodné především při manévrování ve stísněných prostorech. Další, velmi zajímavou novinkou je lak, který má schopnost zacelit malé povrchové šrámy. Díky elastické pryskyřici by tak malé oděrky měly po dobu až tří let od data výroby samy mizet a samotný proces automatické opravy laku má trvat pouze několik dní.

O pohon všech čtyř kol nového Infiniti se stará vidlicový šestiválec o zdvihovém objemu 3,5 l a maximálním výkonem 216 kW (americká specifikace). Automobil je 4631 mm dlouhý, 1803 mm široký a 1589 mm vysoký. V tiskové zprávě se o něm hovoří jako o „coupé crossover“ a tak nás nepřekvapí pozvolně se svažující střecha, která opravdu velmi připomíná automobily s karoserií typu coupé.

V prvcích výbavy EX35 nijak nezaostává za tradičním prémiovým standardem, součástí základní výbavy je například elektricky ovládané sedadlo řidiče v osmi směrech. Z prvků příplatkové výbavy jmenujme například prémiový audiosystém Bose s jedenácti reproduktory a dvěma subwoofery, inteligentní tempomat (ICC) či satelitní navigaci s harddiskem schopným pojmout 9,3 GB dat. Disk je také možné využívat jako ohromný juke-box a nahrávat si do něj všechny oblíbené písničky.

Co se týče bezpečnostní výbavy, tak i tam se EX35 nemá za co stydět. Seznam elektronických asistentů přejděme jejich suchým vyjmenováním (ABS, EBD, BA, VDC+TCS), je také možné přiobjednat si již zmiňovaný inteligentní tempomat ICC s funkcí „Preview Breaking“. Brzdový systém je tak automaticky připraven na podání maximálního brzdného účinku, pokud se automobil blíží k překážce větší než určitou hraniční rychlostí. Dalším z prvků bezpečnostní výbavy je Lane Departure Prevention (LDP). Tento systém má automobil a jeho posádku ochránit před vybočením z jízdního pruhu. Pracuje na bázi čidel sledujících pruhy na vozovce a spouští nouzový signál, pokud systém zaznamená, že se automobil dostává mimo svůj pruh bez aktivace směrových světel. Při americkém nárazovém testu zepředu i ze strany obdržel plných pět hvězd, při testování nebezpečnosti převrácení obdržel čtyři hvězdy z pěti, což je na automobil této kategorie velmi dobrý výsledek.

V USA se vůz začne prodávat ještě letos v prosinci, zákazníci v Evropě si budou muset počkat až do podzimu roku 2008. Poprvé bude automobil představen v Ženevě 2008, následně bude spuštěn proces postupného představování vozu doslova „od města k městu“, který potrvá téměř dva roky a seznámí veřejnost nejen s EX35 ale také blíže se značkou Infiniti. Více o plánované expanzi Infiniti na evropský trh v článku Infiniti: evropská nabídka zveřejněna.

Aleš Jungmann
Diskuze (11)
Avatar - Ghostyx
20. 8. 2007 23:12
Re: pjekneeee
No 3-kove kupe je dle meho exterierem absolutne nej, ze vsech bavoraku, ktere dneska vidime na cestach... :yes: :yes: :yes:
Avatar - Falco
20. 8. 2007 21:20
Re: pjekneeee
Pravda.. trojkové coupé a X5 jsou momentálně nejpovedenější BMW
Avatar - Ghostyx
20. 8. 2007 11:04
Re: pjekneeee
A ja si zase myslim, ze X5 je Baworaku momentalne nejpovedenejsi, jak exterierem, tak i interierem, kdy hlavne v tom interiru se strejda Bangle jiz vyvaroval nekterych chyb, ktere nadelal v interiru 5 a 3-kove rady... ;-)
19. 8. 2007 15:18
Re: pjekneeee
mě nová x5 moc nenadchla .. svez jsem se jen kousek jízdně je povedená ale vzhledově je stará generace mě sympatičtejší ....
19. 8. 2007 10:53
pjekneeee
hmmm sympatické vozítko ... né tak agresivní design jako u fx ale v konkurenci např. proti x3 by mohlo mít úspěch protože pro mě je na rozdíl od té x3 líbivé ... :yes: