Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Italdesign: Nové koncepty se jmenují Go! a Tex

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Italské studio Italdesign uvolnilo v Ženevě další informace o nových konceptech Volkswagenu. Dostaly názvy Go! a Tex.

Go! (nová malá Škoda se tak bude zřejmě jmenovat jinak) je malým čtyřmístným MPV s délkou těsně pod čtyři metry – měří 3990 mm. Jeho rozvor přitom činí velmi slušných 2700 mm, což je v současnosti na rozhraní nižší střední a střední třídy.

Go! je elektromobil s dojezdem až 240 km. Jeho baterie jsou uloženy mezi předními a zadními sedadly, což dovoluje takřka ideální rozložení hmotnosti v poměru 58:42. Variabilita je zaručena i díky zadnímu páru posuvných dveří, přední se otevírají klasicky. Zavazadelník poskytuje maximálních 525 l, sedadla se sklápějí do podlahy elektricky.

O Texu je známo podstatně více informací. Malý sportovně střižený hatchback spadá také pod čtyřmetrovou hranici, je 1355 mm vysoký a 1750 mm široký. Jedná se o plug-in hybrid s ústrojím Twin Drive. To se skládá ze zážehového turbomotoru 1,4 l a elektromotoru o výkonu 85 kW (115 k). Celý systém poskytuje točivý moment 400 Nm, který přenáší sedmistupňová převodovka Direct Shift. Tex sprintuje z klidu na 100 km/h za zhruba 6 s a na velkých devatenáctipalcových kolech uhání až 220 km/h. Pouze na elektřinu přitom ujede až 35 km.

Oba modely jsou vytvořeny na platformě MQB (Modularer Quer-Baukasten). Prvních vozů, které jí budou využívat, se dočkáme již příští rok. Modulární architektura umožňuje instalaci jakéhokoli myslitelného druhu pohonu: od tradičního motoru s vnitřním spalováním (zážehového, vznětového, na LPG a CNG) přes elektromotor, hybridní systém až po vodíkové palivové články.

Pokud se ovšem objeví v sériové výrobě oba výše představované koncepty, nestane se tak dříve než za sedm let, tedy v roce 2018.

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Avatar - Martin911Turbo
3. 3. 2011 10:01
Nová Škodovka
Kdyby Škodovka do svých řad dala nové kupé viz první obrázek, byla by to první Škoda o které bych uvažoval si ji koupit. Ten design je podmanivý! :yes:
1. 3. 2011 22:44
Ujde to,
hlavně to kupé dobře rozvíjí dnešní design VW a posunuje ho trochu dál. Nízká a špatně svítící světla nejsou patentem Civicu. Designéři se asi nemohli úplně odvázat.
1. 3. 2011 21:43
Re: Menage a trois...
Mě se to náhodou líbí. Já bych to četl tech :-|
Avatar - Choochoo
1. 3. 2011 19:29
Re: moc se nepředvedli
Popravde receno je to jako prijit s krizkem po funuse. Civic tluce do oci i tak trochu zadnim oknem, o predku nema cenu hovorit. A Skoda je taky bida. Kdyz se podiva clovek na studie ze sveta, tak vidi budoucnost, ale tady mi to prijde jako kdyz se nekdo probudi a mysli ze to vytrhne, kdyz predstavi v dnesni dobe Ladu Samaru :no:
Avatar - kari.laz
1. 3. 2011 11:13
moc se nepředvedli
Zde musím říct, že mě ty koncepty za srdce nechytly. Obzváště ten co vypadá jak Civic. V porovnání s konceptem od Škodovky je to bída. ;-\

Jedním slovem "slabé"