Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguary a Land Rovery budou více elektrické než spalovací. Blíží se konec velkých motorů?

Jan Mička
Diskuze (4)
Značka Jaguar Land Rover zveřejnila své plány s elektrickými a hybridními modely. Vyznavačům benzinu a nafty se zřejmě moc líbit nebudou.

Automobilky jsou si velmi dobře vědomy, že pokud chtějí v dnešním světě zůstat konkurenceschopné, musejí nabízet modely SUV a hybridní, případně plně elektrický pohon. Se pseudoteréňáky se v posledních letech roztrhnul pytel, přestože jde kolikrát pouze o zvýšené hatchbacky a kombi, na tom ale zákazníkům až tak nesejde a kupují je jako pominutí. Podobné to bude s hybridy a elektromobily, přičemž značka Jaguar Land Rover má ve svém plánu do roku 2020 úplně jasno.

Britská značka teprve před pár dny představila koncept elektrického crossoveru I-Pace, který si právě odbývá světovou premiéru na autosalonu v Los Angeles, přičemž sériová verze se objeví na silnicích už v roce 2018. A právě tento model se založí na masivním rozšíření dalších vozů na hybridní a elektrický pohon. Značka uvedla, že do roku 2020 bude více než polovina jejich modelů nabízena také v elektrickém provedení, Jaguar Land Rover tedy bude více elektrický než spalovací.

Vedle toho značka pracuje na nízkoemisních naftových a benzinových motorech a hybridech, což by mohlo znamenat konec šesti- a osmiválcových agregátů, které máme v britských vozech tak rádi. S tím souvisí také zdvojnásobení velikosti vývojového centra ve Velké Británii, aby měli pracovníci specializující se na vývoj nových produktů lepší zázemí.

Jan Mička
Diskuze (4)
Avatar - Ja Prvni 123
17. 11. 2016 22:20
Re: Nějaký druh hybrida proč ne...
Tak proto staví tu fabriku na Slovensku - počítají s tím, že rozeberou Cínovec... a nacpou ho do baterek.
:-)
Avatar - WinDiesel
17. 11. 2016 18:08
Re: Nějaký druh hybrida proč ne...
Dají do toho 48 V palubní síť, malou lithiovou baterii a hned tomu budou říkat hybrid .... Faktem je ale že toto je nejlevnější cesta a nejefektivnější jak zlepšit ekonomiku spalovacích motorů. Málo se o tom píše ale 48 V systém je hudba blízké budoucnosti. Respektive kombinace 12 V a 48 V systému.
Avatar - Ja Prvni 123
17. 11. 2016 16:06
Nějaký druh hybrida proč ne...
ale u elektrických autíček trpím.
:-(
Avatar - Pekelná Micinka
17. 11. 2016 14:35
Odteslit a odi3kovat
Vpředu je to moc svalnaté, jinak, po ustřídmění detailů, proč ne. Líbí se mi interiér. Jsem zvědavý kolik z exteriéru se odrazí na novém XJ.