Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak bude vypadat nástupce Aventadoru? Lamborghini slibuje úplně nový design

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Lamborghini Aventador míří do důchodu, jeho nástupce by měl dorazit v roce 2023. Co od novinky můžeme čekat?

Aventador se začal vyrábět v roce 2011 jako nástupce Murciélaga, dnes jde o prodejně nejúspěšnější dvanáctiválcové Lamborghini v historii značky. Po kupé následoval roadster, v roce 2016 byly obě varianty modernizovány do podoby Aventadoru S. Od něj byl odvozen také ostrý Aventador SVJ, ve své době nejrychlejší sériové auto na Severní smyčce Nürburgringu, jako náhrada za dřívější Aventador SV. Technický základ Aventadoru pak využila i řada speciálních modelů jako Centenario nebo Veneno.

Poslední zvláštní provedení pak představuje edice Aventador LP780-4 Ultimae. Ta je také rozloučením s klasickým spalovacím dvanáctiválcem, nástupce Aventadoru totiž už dostane elektrifikované pohonné ústrojí.

Nepůjde sice o plug-in hybrid, elektromotor by měl jen doplňovat tradiční vidlicový dvanáctiválec, i tak ale nástupce Aventadoru prostě bude nějakou formou hybridu. 

O technice tedy alespoň nějaké informace máme, ale co design?

Jestli si pamatujete na rok 2007, pak si možná vybavíte, že tehdy Lamborghini představilo limitovaný model Reventon. Ten sice stál na základě tehdy pomalu končícího Murciélaga, vzhledem ovšem poměrně významně předznamenal podobu právě Aventadoru, tedy nástupce.

Dalo by se možná očekávat, že italská automobilka stejný postup zopakuje - tedy že by verze Ultimae mohla trochu poodhalit podobu nástupce současného Aventadoru. Podle šéfa automobilky Stefana Winkelmanna tomu tak ale není. "Ultimae má design, který vychází z tradice Aventadoru. Nástupce bude úplně jiný šálek kávy," řekl Winkelmann britskému magazínu Autocar.

Lamborghini tak chce přijít s něčím úplně novým. Už se těšíme.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

3. 8. 2021 17:20
Uhorkova sezona
Nuz, clanok o jednej vete, ktoru niekto povedal...