Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak by Tesla vypadala bez Elona Muska?

Mirek Mazal
Diskuze (12)

Pozornost kontroverzního ředitele směřuje jinam a současně klesá jeho podíl ve firmě. Pokud Musk úplně opustí Teslu, změní se řada zaběhlých pořádků.

Každý den se zdá, že kdysi nedělitelný svazek Elona Muska s Teslou ztrácí vzájemnou soudržnost. Kontroverzní ředitel rozkládá energii mezi několik dalších projektů. Extrémně pracovitý vizionář v poslední době snižuje svůj podíl v automobilce – jak z hlediska pozornosti, tak úbytkem vlastněných akcií. 

Musk prodal další balíček akcií Tesly a zůstal tak vlastníkem jen 13,4% podílu společnosti, kterou předstírá, že založil. Velice výnosný obchod se stal dalším potvrzením spekulací o úplném odchodu milovaného i nenáviděného šéfa výroby revolučních elektromobilů. Produkce stojí a padá na věrném generálním řediteli, proto rostou pochyby o dalším profilování značky.

Budoucí vývoj automobilky může být ohrožen, jelikož Elon Musk je ztělesněním existence Tesly. Firmu sice nezaložil sám, ale právě on vypěstoval respektovaný pojem, který dominuje alternativnímu trhu. Podnik od roku spoluzaložení 2003 dosáhl obrovského náskoku vůči konkurenci, originální modely do zásuvky zaplnily americké ulice a ve zbytku zeměkoule se staly určitým výrazem svébytného světonázoru.

Oslovení technologických nadšenců, lovců trendů a influencerů dlouhodobě nestačí, proto úroveň Tesly začala stagnovat. Elektrický kamion Semi má zpoždění stejně jako Cybertruck nebo slibovaný bateriový článek 4680 coby největší inovace společnosti od debutu Modelu 3 v roce 2017. Výhodný předstih před konkurencí se začíná zužovat a ostatní automobilky zvládají vyrovnávat i překonávat nabídku dříve suverénní Tesly.

Luxusní vozy za vysoké ceny pro úzce zaměřené kupce postrádají udržitelnost odbytu, po vynechání iracionálních fanatiků z Tesly zůstává průměrná firma rovna stavu před 10 lety před uvedením původního Modelu S. Kromě občasného zvýšení výkonu nebo náhodného upgradu infotainmentu nedošlo už několik let k výrazné modernizaci modelové řady, noví zákazníci kotví u dříve podceňovaných výrobců z Evropy, Asie i USA. Slušné svezení na elektřinu už nabízí několik automobilek od Lexusu přes Genesis, Audi až po Cadillac.

Odchod odvážného vedení by znamenal ještě větší úpadek Tesly, která potřebuje odhodlaného manažera podobného Muskovi. Bez jeho maličkosti se specializovaná výroba originálních aut promění na nezajímavou montovnu zastaralých vozidel. Potrava pro investory by mohla zajímat flexibilnější konglomeráty, technologie a továrny Tesly by byly dobrým lákadlem pro vstup velkých koncernů (VW, GM, FCA apod.).

Zánik nebo sloučení Tesly závisí na postavě jednoho muže. Jakmile senzacechtivý snílek podlehne jinému projektu a na auta nebude čas, přestane fungovat nezávislá statusová automobilka, která změnila formu dopravy. Vzhledem k nepředvídatelnému chování druhého nejbohatšího muže planety můžeme očekávat cokoliv, nynější stav však není optimální.

Video se připravuje ...

Mirek Mazal
Diskuze (12)
Avatar - Ondore
31. 12. 2022 22:37
Takto o rok
Takže Tesla takto o rok:
✔ najpredávanejšie auto na svete sa stane Tesla Model Y
✔ podľa počtu predaných automobilov sa dostane na úroveň Mercedesu a BMW, ✘ možno ich aj predbehne
✔ dostane sa do prvej pätnástky automobiliek podľa počtu predaných áut
✔ začne dodávať Cybertruck a ✔ od 2H/2023 postupne prídu zásadne modernizované verzie existujúcich modelov (✔ modernizácia bude prichádzať aj v 2024)
✔ ohlási novú fabriku a ✘ nový model

Vitajte v novej dobe a všetko dobré v roku 2023, ľudia! :-)

PS: Spravte prosím niekto o pár dní, keď sa tu všetci vypíšu screenshot tejto diskusie a o rok si povieme, komu predpovede vyšli a kto naopak vyjde z diskusií ako zadretý mazal :-)

EDIT 02/24: Doplnil som symboly ✔ a ✘ podľa toho, ktoré časti mi vyšli.
Môžeme si spraviť ďalšie predpovede, ak má niekto záujem.
Je tu ešte nejaký omeškaný, čo predpovedá krach Tesly v najbližšom období? ;-)
31. 12. 2022 21:07
Tesla
Apple taky prosperuje bez Jobse, takže o jednom člověku to není. A Musk začíná být mediálně docela toxický. Spíš jde o to, čím se Tesla odliší. Byli v podstatě unikátní, teď je elektromobilů spousta.
31. 12. 2022 16:43
Re: Pokles akcií Tesly v tomto roce je varující
K nule je to už kousek. Bez Muska by už Tesla dávno nebyla, nikdo neumí tak pěkně fabulovat jako on ;-)
Avatar - Barrichello
31. 12. 2022 16:15
Re: Tu radost vam neudelam
To chce klid Vildo, vem si prášek navíc, kudly pudly
https://www.youtube.com/watch?…
31. 12. 2022 16:12
Re: Pokles akcií Tesly v tomto roce je varující
Ano, to je. Nicméně třeba takový Ford šel z 24,4 na 11,6 (-52%), General Motors z 62,3 na 33,6 (-46%), Volkswagen z 271 na 148 (-45%), velmi špatně jsou na tom např. i některé čínské automobilky: NIO z 29,3 na 9,8 (-67%), Xpeng ze 45,1 na 9,9 (-78%).