Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak se díváte na motorkáře?

Tomáš Votruba
Diskuze (130)
Proč automobilisté nemají moc v lásce motorkáře? Jsou motorkáři opravdu jen piráty silnic? Nebo jen chytře využívají možností svých motocyklů? Na tyto a spoustu dalších otázek hledáme odpověď.

Proč automobilisté nemají moc v lásce motorkáře? Jsou motorkáři opravdu jen piráty silnic? Nebo jen chytře využívají možností svých motocyklů? Na tyto a spoustu dalších otázek hledáme odpověď.

Proč to zmiňuji právě zde? Server Auto.cz rozšiřuje svůj záběr i do oblasti motocyklů, od příštího týdne se zde můžete setkat s novinkami z oblasti motocyklů, nebudou chybět ani testy nových a ojetých motorek a porce dalších praktických článků z oboru. V září vám také přineseme reportáž z největšího motocyklového veletrhu, který se koná pod názvem INTERMOT v Mnichově.

Motocykly jdou vstříc lidem

Počet prodaných motocyků se u nás rok od roku zvyšuje, kromě zarytých fajnšmekrů na nich jezdí manažeři, úřednicí, celebrity nebo i křehké dívky. Jde zkrátka o zástupce všech věkových i společenských skupin. Ačkoli lidé často dělí motorkáře a řidiče aut na dvě rozdílné grupy, v podstatě jde o jednu a tutéž skupinu - účastníky silničního provozu. Kromě toho jezdí i většina motorkářů v autě.

V minulosti byly motocykly životním stylem a nástrojem pro vyjádření nesouhlasu s tehdejším stylem života. Urostlý a zarostlý chlapík na Harley křižuje vyprahlou americkou pouští - typický to obrázek. Jak lze vidět z předchozího odstavce, dnes už to nevypovídá nic o typickém motorkáři.

Motorka není auto

Řidiči aut motorkářům vytýkají, že jsou neohleduplní, že předjíždí vpravo a kvůli tomu ohrožují bezpečnost i plynulost provozu. Samozřejmě že se takoví najdou, ale stejně tak mohou sedlat i automobil. Motorkáři jsou většinou mladí a díky pocitu, že mají o mnoho menší, obratnější a silnější stroj než jsou běžné automobily, zkrátka jezdí v rychlejším tempu než běžný automobilista. Na druhou stranu jsou více zranitelní, tím se situace vyrovnává.

Pro motorkáře není lepší pocit, než když mu řidič automobilu v koloně kousek uhne, aby mohl pokračovat v cestě, je to lidské a příjemné. Horší je pak řidič, který ze vzteku motorkáře schválně blokuje. Motorkáři mají "bohužel" trošku posunutý smysl pro rychlost a akceleraci. S výkonem, který moderní motocykly nabízí, se není čemu divit, jak to ovšem chcete vysvětlit běžnému řidiči automobilu? Proto se motorkáři často uchylují k mírně nestandardním řešení předjíždění apod. Tím ovšem automobily neohrožují, tak jak si oni myslí, stejně jak motorka dokáže zrychlit, tak i zastaví.

Jsou motorkáři skutečně horší?

Málokdo si uvědomuje, že čím větší přítomnost motocyklů na cestě, tím méně aut, což má za následek zvýšení plynulosti provozu, zvlášť ve městě. Při parkování to opravdu oceníte. Přítomnost motocyklů má pro automobilisty více pozitiv než negativ, tak proč tuto skupinu lidí kategoricky odsuzovat jen na základě předsudků.

Jsou motorkáři opravdu o tolik horší než automobilisti? Co si myslíte vy?

Tomáš Votruba
Diskuze (130)