Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak správně brzdit? A o kolik se prodlouží brzdná dráha na mokru?

Martin Machala
Diskuze (0)
Brzdění. To je samozřejmě naprostý základ bezpečné jízdy. Jak tento manévr zvládat správně? A jak moc ovlivňuje přilnavost délku brzdné dráhy?

Ve videu narazíte na jeden rozšířený nešvar, na který byste si měli dát pozor, krásně vidět je taky obrovský rozdíl na různě přilnavém povrchu. Za sebe poradím, abyste si plné brzdy vyzkoušeli, třeba v bezpečí velkého parkoviště nebo jiné rozlehlé plochy. Může to být ze začátku trochu nepříjemné, zvlášť ve vyšších rychlostech, alespoň si ale v klidu osaháte, že ani kolem dálničního limitu vám auto při dupnutí na pedál žádné překvapení nepřipraví. Prostě jenom zastaví.

V současnosti je totiž v autě tolik elektronických pomocníků, že kdykoliv opravdu stačí jen dupnout na pedál. Auto ani kola nemusíte mít srovnané, díky ABS můžete během manévru ovlivňovat směr jízdy, stabilizace se zase postará o to, aby vám neutekl zadek.

A ještě jedna věc - při brzdění neuvolňujte tlak na pedál před úplným zastavením auta! Vypadá to jednoduše, ve skutečnosti ale spousta řidičů pedál uvolní ještě před tím, než auto opravdu kompletně zastaví. Ono to totiž docela klame - od volantu vám přijde, že auto už v podstatě stojí, ve skutečnosti mu ještě nějaký ten metřík chybí. Takže naplno a až do úplného zastavení!

Video se připravuje ...

Martin Machala
Diskuze (0)