Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak vznikalo první trojkové kombi od BMW (+ video)

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Bavorská automobilka vrhla na trh před 26 lety první klasický kombík, odvozený z řady 3 E30. Jak ale vznikl první prototyp?

Představa nákladního bavoráku byla pro většinu příznivců značky nepřípustná. Jenže, jeden ze zaměstnanců BMW, Max Reisbock, potřeboval více místa pro bagáž. Manželka a rodina při dovolených nebo výletech něco zaberou, hlavně tedy jejich zavazadla. A do trojkového sedanu série E30 se zkrátka a dobře všichni nevešli. Připomeňme, že řada 3 druhé generace se vyráběla v polovině 80. let minulého věku pouze dvou- a čtyřdveřovou tříprostorovou karoserií. Kabriolet přišel na řadu až v létě 1985 a tam se o praktičnosti nedalo hovořit už vůbec.

Řešení bylo jednoduché. Koupit havarovaný sedan a zadní část na něj prostě naroubovat. Reisbock se do práce pustil na vlastní pěst ve volném čase, spolu s kamarádem v jeho garáži. Žádné obíhání šéfů v zaměstnání, to by přece nemuselo vůbec projít. Navíc bez plánů a výkresů a s velmi omezeným rozpočtem. První exemplář kombíku tak vznikl doslova na koleně. Po šesti měsících práce bylo hotovo, celý zadek auta musel vzniknout nový. Nejdříve výsledek své práce konstruktér ukázal známým, po vesměs pozitivních reakcích jej nakonec představil i kolegům a nadřízeným v práci. I tady uspěl. Povedlo se mu totiž zachovat sportovní styl a zlepšit praktičnost. Hranatý vůz se možná modifikuje trochu lépe. Ale BMW přece nemůže vypadat jako nějaká krabice na kolečkách.

Určitě se tehdy našel nějaký ten posměváček, který tvrdil, že tyto protichůdné požadavky nelze splnit, Reisbock ale takovým rázně zavřel ústa. Do série (1987) se kombi změnilo navíc jen minimálně, žádný velký zásah do designu nebyl ani třeba. Jen hrana víka zavazadelníku byla protažena kolem zadních světel až k nárazníku.

Bavoři navíc vzkřísili název Touring, který použili už kdysi v případě série 02, v první polovině sedmdesátých let se však jednalo o jakýsi hatchback s jedním párem dveří a výklopnou zádí. Samotný výrobce rád užívá přepis s malým písmenem t. Podařilo se jim vytřít zrak konkurenci z Ingolstadtu i Untertürkheimu. V případě Audi i Mercedes-Benz jste na kombíky v jejich tehdy nejmenších řadách (W201 a 80 B3) mohli zapomenout. Čtyřem kruhům trvalo jejich uvedení ještě další čtyři léta, trojcípé hvězdě dokonce dlouhých

devět.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)