Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaká auta nejčastěji kupují bohatí Američané? Mercedesy, BMW a Audi nečekejte!

Michal Fokt
Diskuze (26)
Myslíte si, že jsou garáže bohatší vrstvy Američanů nacpané luxusními německými auty? Ale kdepak, letos se do desítky nejvyhledávanějších vešel jen jediný takový exemplář...

Americké domácnosti s ročním příjmem nad 250 tisíc dolarů, to už rozhodně není střední třída. Takové už jsou považovány (nejspíš zcela po právu) za bohaté a s touto "nálepkou" už souvisí určitý společenský status, jenž by měl být vyjádřen i složením vozového parku. Nemůže být pochyb o tom, že tito lidé kupují vozy prémiových značek ve velkém, ale když se sečetly registrace za letošní rok, ukázalo se, že se do desítky boháči nejčastěji pořizovaných aut dostala jen dvě auta luxusních značek - Lexus RX a BMW X5.

A čím tedy vlastně jezdí? Letos byl největší zájem o obří pick-up Ford Série F, tedy nejprodávanější americké auto vůbec. Je to sice "pracant", ale existuje v obrovském množství verzí, mezi nimiž si zjevně vyberou i zámožní zákazníci. To se nejspíš dalo očekávat, ale pódiové příčky pro Jeepy? To je asi docela překvapení. Druhá příčka v žebříčku patří modelu Grand Cherokee, jenž v top verzích rozhodně nabízí dostatek luxusu a třetí pak ikonickému typu Wrangler.

"Bramborová" medaile patří Lexusu RX, prvnímu a předposlednímu skutečně prémiovému modelu v žebříčku. Ne náhodou jde o nejdůležitější model značky... Za ním si pátou příčku zasloužil ten druhý - BMW X5. Ten je jediným německým autem v první desítce! Šestá pozice pak patří dalšímu modelu Fordu - SUV Explorer, jenž sice nestojí tolik, jako dvojice před ním, ale atributy luxusního auta v řadě ohledů splňuje.

Říká se trošku posměšně "Japonec až nakonec". Ale platí to i v případě, kdy je řeč o desítce nejoblíbenějších aut pro bohaté? Každopádně poslední čtyři příčky obsadily modely Toyoty a Hondy. Japonská jednička boduje s velkým a prostorným sedmimístným modelem Highlander a hned za ním je jeho konkurent Honda Pilot s podobnými kvalitami. Nejprodávanějším SUV v Americe je Honda CR-V a tak se dalo čekat, že se dostane i do hledáčku zámožných Američanů, patří mu devátá pozice. A desítku nám uzavírá jediný sedan v seznamu - Honda Accord. Prostorný interiér, dobrá výbava i jízdní dynamika splňují i požadavky těch, kteří si mohou dovolit pořídit i něco (mnohem) dražšího.

Michal Fokt
Diskuze (26)
Avatar - Ondore
22. 12. 2016 22:01
Re: Díky za info, co si kupují "bohatí" Američané mne opravd
Súhlas, aj keď s drobnou výhradou. Ak zostaneme v Upper a vyššej triede, tak je zásadný rozdiel v kupovaných autách hlavne podľa bydliska. Ak bývaš na Manhattane, tak Lexus a nemecká trojka vyskočí na prvé priečky, ak máš dom a pozemok na satelite (aj keď v lux štvrti), tak F-Series a ostatné menované v článku +- zostanú v TOP10.
A ešte je rozdiel aj štát v ktorom bývaš, taká Kalifornia to má inak ako Michigan :-)
Avatar - Barrichello
21. 12. 2016 13:22
Re: Dobrý vkus
Mě se víc líbí Silverado a Sierra
Avatar - Barrichello
21. 12. 2016 13:21
Re: Co i jiná kritéria, než jen roční příjem?
prodeje stoupaj, sice pomalu, ale stoupaj. Nedaří se hlavně ATS a CTS, Escalade, XT5 a CT6 se prodávaj slušně.
Avatar - Balkan
21. 12. 2016 12:17
Re: Dobrý vkus
mne sa ten F-150 brutalne páči. samozrjeme, v dobrej výbaje stoji aj 40-50tis. USD čize ak to dovezieš je to 50-60tis eur(1,6-2mil. Kc) a je to benzin. lacny spas to rozhodne neni,ale stoji zato to auto
Avatar - Balkan
21. 12. 2016 12:16
Re: Co i jiná kritéria, než jen roční příjem?
ten Cadillac sa zial predáva slabo :/ resp nie ako by som ho rád videl aj ja. A ako vidiš zrušil pick-up model od Escalade(volal sa tusim ESV).