Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jedeme na Moravu: Šternberk, Malenovice, Bouzov, Buchlov, Slavkov-Austerlitz

Svět motorů
Diskuze (0)
Výstava betlémů, speciální vánoční prohlídky a další zajímavé akce nabízejí moravské památky v adventním čase.

Šternberk

Bohatý program jako připravili na Šternberku o adventu, jen tak někde nenajdete. Sídlo, jehož historie sahá až do roku 1269, jsme také osobně navštívili. Na speciální vánoční prohlídce jsme v perníčky provoněných komnatách viděli nejen zajímavé historické artefakty, ale také se dozvěděli něco o vánočních obyčejích našich předků. Věděli jste třeba, že stromečky nebo kapr na vánoční tabuli jsou až záležitostí 19. století? Pokud ne, šup na prohlídku Šternberku! Dospělí zaplatí stovku, studenti o třicet korun méně.

Advent na Šternberku

  • 12. a 19. 12.Sobotní prohlídky: Mimo historický výklad vás průvodci seznámí s vánočními zvyky a tradicemi.
  • 25. 12. Poetické vánoční prohlídky: 16.00 – 19.00 Prohlídky v netradiční podvečerní náladě, kde uslyšíte půvabné příběhy z knihy Příběhy vánoční noci.
  • 27. 12. Vánoční divadlo pro děti: Představení O perníkové chaloupce a Smolíček Pacholíček v podání divadelního spolku Šok. Součástí je prohlídka.
  • 31. 12. Silvestr na hradě: 10.00 – 16.00 Poslední prohlídky roku, doplněné občerstvením na nádvoří a vystoupením flašinetářky.

Kudy sem: Šternberk leží šestnáct kilometrů od Olomouce. Vede sem silnice I/46 na Bruntál.

Kde zaparkovat: Auto musíte nechat v centru a k hradu dojít pěšky. V zónách placeného stání se hradí ve všední dny do pěti a v sobotu dopoledne deset korun za hodinu.

Náš tip: Hned vedle hradu můžete navštívit monumentální chrám Zvěstování Panny Marie s přilehlým augustiniánským klášterem.

Plusy

  • Pestrý výběr akcí
  • Příjemné okolí

Minusy

  • Obtížnější parkování
  • Jde se do kopce a po schodech

svetmotoru svetmotoru

Malenovice

Každou adventní neděli můžete v Malenovicích vždy od 10 do 16 hodin vidět výstavu betlémů, vánočních stromků a doprovodný program. Těšit se můžete například na vystoupení dětí z literárně-dramatického oboru zdejší ZUŠ, dílnu modelování figurek či koncert pěveckého sboru. Přijde i dráteník, který ukáže své řemeslo a nabídne výrobky k prodeji. Vstupenka stojí padesát korun pro dospělé a třicet pro studenty a důchodce.

Kudy sem: Malenovice jsou součástí Zlína. Pokud pojedete z Otrokovic od dálnice R55, najdete ceduli ukazující hrad vpravo po asi 4 km.

Kde zaparkovat: Přímo u hradu je bezplatné parkoviště pro několik aut.

Náš tip: Doporučujeme vánoční trhy v centru, kde můžete ochutnat řadu místních dobrot.

Plusy

  • Probíhá po celý advent
  • Výstava i vystoupení

Minusy

  • Omezená možnost parkování
  • Vzdálenost od centra

svetmotoru svetmotoru

Bouzov

Romantický hrad s kořeny sahajícími až do 13. století připravil na prosinec tři akce. První možnost podívat se na místa z pohádky „O princezně Jasněnce a létajícím ševci“ se naskytne na Štědrý den ve tři, kdy se koná speciální prohlídka. Dovnitř se dostanete také 26. a 27. 12. Poslední akcí je silvestrovská návštěva s překvapením od 13 hodin. Rezervace na telefonu 775 888 960 je nutná.

Kudy sem: Pokud pojedete od Olomouce, sjeďte z dálnice u Litovle a pokračujte na Chudobín - Slavětín - Kovářov - Hvozdečko. Cesta přes Loštice je uzavřena.

Kde zaparkovat: Pod hradem je několik parkovišť.

Náš tip: Bouzov leží v krasové oblasti. Jeskyně jsou přes zimu zavřené, přesto doporučujeme procházku například po CHKO Litovelské Pomoraví.

Plusy

  • Působivá scenérie
  • Bohatý kulturní program

Minusy

  • Parkoviště je daleko
  • Omezené zázemí ve městě

svetmotoru svetmotoru

Buchlov

V zimních měsících má hrad Buchlov otevřena nádvoří jen v sobotu 26. 12. Na tento den jen připravena výstavu betlémů, každou celou hodinu je k vidění živý betlém. Malí se zabaví v dětské dílničce. Návštěvníci mohou výjimečně nahlédnout i do budovy purkrabství, kde ve vánočně vyzdobených prostorách uvidí, jak asi mohly vypadat Vánoce u posledních majitelů hradu – hrabat Berchtoldů. Každý návštěvník dostane pro zahřátí čaj z buchlovské Lípy nevinny.

Kudy sem: Hrad leží uprostřed kopcovité krajiny dvacet kilometrů od Uherského hradiště. Téměř až k němu dojedete po kvalitní silnici E50.

Kde zaparkovat: Přímo pod hradem je k dispozici rozlehlé parkoviště. V zimních měsících se zde neplatí.

Náš tip: V přilehlé hospůdce U Hanuša budou připraveny zabíjačkové speciality. Vánoční punč, vína a medoviny půjde ochutnat v hradní vinárně.

Plusy

  • Gastronomický zážitek
  • Bohatý program

Minusy

  • Jen jeden den
  • Vzdálenost od větších měst

svetmotoru svetmotoru

Slavkov - Austerlitz

Milovníci historie znají zámek Slavkov – Austerlitz jako místo, kde po triumfálním vítězství na nedalekém bitevním poli několik dní odpočíval francouzský císař Napoleon. Fanoušci aut si zase vzpomenou na tradiční setkání veteránů ve zdejším zámeckém parku – ostatně uskuteční se i v červnu 2016. Advent v sídle uprostřed příjemného městečka však láká na něco jiného. „Zveme na výstavu betlémů ze soukromé sbírky pana Bohumila Duška. V galerii jsou k vidění betlémy rozličných velikostí, tvarů a podob,“ láká nás mluvčí zámku Hana Partyková. Na neděli 29. 12. se pak chystá od dvanácti hodin speciální akce pro děti – budou si moci ozdobit perníček.

Kudy sem: Z centra Brna je to na Slavkov jen slabou půlhodinku a 23 km jízdy. Napojte se na D1 a po několika kilometrech sjeďte

výjezdem 210 na Uherské hradiště a Slavkov u Brna.

Kde zaparkovat: Nejlepší to bude na Palackého náměstí přímo v centru města. Platí se zde ve všední dny mezi osmou a půl šestou a v sobotu dopoledne. Hodina vyjde na pětikorunu.

Náš tip: Zajímá vás historie Bitvy tří císařů u Slavkova? Navštivte Mohylu míru deset kilometrů od zámku. V celoročně otevřeném muzeu najdete celý příběh 210 let starého drtivého vítězství císaře Napoleona. Vstupné je 70/35 korun.

Plusy

  • Bohatý program
  • Skvělá dostupnost

Minusy

  • Otevřeno jen někdy
  • Placené parkoviště

svetmotoru svetmotoru

Svět motorů
Diskuze (0)