Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep poutá na svůj první velký elektromobil, slibuje ohromnou rychlost

Marek Bednář
Diskuze (13)

Jeep Wagoneer S zrychlí ke stokilometrové rychlosti za 3,5 sekundy, tvrdí automobilka. Zveřejnila upoutávku odhalující design přídě a slíbila i šest stovek koní.

Americká automobilka Jeep má už nějakou dobu v nabídce elektrický avenger, ovšem ten je podle řady škarohlídů spíš peugeotem, je mrňavý a navíc nemá pohon všech kol. Druhý elektrický model značky by to měl napravit – jmenuje se Wagoneer S.

Jeep na něj zveřejnil dvě upoutávky, fotografii a video. Ukazují nové pojetí tradičních sedmi otvorů v masce chladiče – jsou samozřejmě zaslepené, ale zato hezky nasvícené a tvoří spojení mezi předními světlomety. Podobná linka by měla být mezi zadními světly.

Video se připravuje ...

Vůz bude i velmi rychlý. „Není to zajímavé, že některé z těch nejkrásnějších věcí na světě také patří k těm nejrychlejším?“ táže se automobilka ve videu, zobrazujícím blesk či geparda. „Jejich skutečnou krásu uvidíme, jen když se nám poštěstí je zpomalit. Nyní jsme však vytvořili něco dechberoucího, co ale nemusíte zpomalovat, abyste si to užili. Stačí se usadit,“ dodává automobilka.

Tato slova odkazují k základním parametrům elektrického wagoneeru, které Jeep také zveřejnil. Vůz má mít 600 hp (447 kW, 608 PS) a má zvládnout zrychlit na „americkou stovku“ 60 mph (97 km/h) za 3,5 sekundy.

Vůz „je součástí globální iniciativy značky Jeep v oblasti elektrifikace a transformace 4xe na nové 4x4“, uvádí tisková zpráva. Co to konkrétně bude znamenat, jakým způsobem bude mít wagoneer S řešen pohon všech kol, se zatím musíme nechat překvapit.

Nejpravděpodobnější jsou elektromotory na obou nápravách; kolik jich bude a zda budou mít možnost třeba nějakého redukčního převodu, zatím není jasné. Více se určitě dozvíme ještě letos, wagoneer S má být v USA v prodej od podzimu letošního roku.

Marek Bednář
Diskuze (13)

Doporučujeme

21. 1. 2024 23:56
Re: To je zhmotneni nesmyslu
premyslim jake to bude muset mit brzdy a pneu aby to bylo bezpecne.... Pritom je to krabice na prevoz lidi.... Ale tak EVckari ty monstra s velkym zrychlenim celkem kupuji ne? zajimava uchylka.... pritom jak pises, je to naprosto k nicemu....
Avatar - Ja Prvni 123
21. 1. 2024 15:24
Re: To je zhmotneni nesmyslu
Pamatuje jeste nekdo, ze EV deklarovali jako ekologicke reseni?

Tak asi tuna hliniku, 600 kilo baterka, 100 kilo kaucuku...

Kolik tun zeme museji rozpustit v kyseline sirove, kdyz ruda obsahuje aso 0,1% lithia?
Avatar - Ja Prvni 123
21. 1. 2024 15:13
Re: To je zhmotneni nesmyslu
Blbost jako nesmysl, ne ze by to nebyla pravda.
21. 1. 2024 09:01
Re: To je zhmotneni nesmyslu
Je paradoxni jak EV ckari verjne priznavaji, ze jezdi plynule spis 10km pod limitemy, aby dojeli. Ale v pediich se vsichni prsi jak to ma uzasne zrychleni.
21. 1. 2024 08:58
Re: To je zhmotneni nesmyslu
Rozhodne to neni blbost, onj to postavi. Ale zbytecnost to rozhodne je.