Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep zůstane hranatý i v nadcházející elektrické době, uvedl designér Avengeru

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Americká značka chce zůstat věrná svým tradicím navzdory možná lehce horší efektivitě.

Automobilový průmysl prochází s nástupem elektromobility řadou změn, přičemž jedna z nich se týká i designu. Ve snaze dosáhnout co nejlepší efektivity a hospodárnosti se automobilky zaměřily na optimalizaci aerodynamiky a vytvářejí vozy s elegantními a uhlazenými tvary. Najdou se však i výjimky.

Video se připravuje ...

Daniele Calonaci, designér Jeepu Avenger a designový šéf značky pro Evropu, Střední Východ a Afriku, v nedávném rozhovoru pro Top Gear prozradil, že značka Jeep nechce jít aktuálně populární cestou zaoblených crossoverů. „Po celém světě je mnoho společností, které se pouštějí do světa crossoverů, ale Jeep zůstane spíš… krabicovitým světem,“ uvedl Calonaci.

Šéfdesignér značky si uvědomuje, že různé kompromisy ve světě aktuálně populárních crossoverů mohou vést k řadě negativ, jako je omezování prostoru nad hlavou či úložného prostoru. I proto má značka Jeep zůstat věrná krabicovitým hranatým tvarům. A to i za cenu nepatrně horší aerodynamiky. „Možná ztratíme dva kilometry dojezdu, ale nakonec udělme zákazníkovi radost,“ dodal.

Calonaci přitom rozhodně nepatří ke zpátečníkům a dobře si uvědomuje pozitiva elektrického pohonu, který dává smysl i při jízdě v terénu. Připomeňme, že kromě již představeného elektrického modelu Avenger značka pracuje na dalších čtyřech elektromobilech, které by měly na americký trh dorazit během roku 2025.

Už první ukázky přitom naznačily hranaté krabicovité tvary a charakteristický design, který je pro značku důležitý. Ostatně značka Jeep je na své kořeny náležitě pyšná a nezapomíná je pravidelně připomínat. Sázka na tradice, ačkoliv možná lehce na úkor efektivity, tak zní v podání Jeepu rozumně. Vždyť málokterý zákazník si pořizuje Jeep kvůli ekonomice provozu.

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
18. 9. 2023 15:15
Elektrický Jeep nikdo nekupuje
takže smůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůlaaaaaaaaaaaaaaa zelený soudruzi.

Budete muset vrátit do hry benzíny, jinak zkrachujete :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
18. 9. 2023 15:14
Re: Dnes jsem se dozvěděl úžasnou věc
haha, to je vtipný vid Borisove :-)

Měl by sis dát zemnící desku, ale na hlavu. Modří vědí proč :-)
17. 9. 2023 20:15
Re: Bože, ten designer je ale...
Asi takhle - https://insideevs.com/…-europe-avenger/ :-[]
17. 9. 2023 19:27
Re: Dnes jsem se dozvěděl úžasnou věc
Kazdy elektromobilsta dela totez pri kazdem vystupovani.

To jsi nevedel?

A nabijecku pripojuje jedine v tlustych gumovych rukavicich!
Avatar - WinDiesel
17. 9. 2023 19:20
Dnes jsem se dozvěděl úžasnou věc
Ve Formuli 1 po havárii vozu musí jezdci z Formule vyskakovat a přitom se snažit ničeho se nedotknout, protože může probíjet vysoké napětí.
Tak to je góóóól.