Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

John Cooper Works – další koně pro Mini

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)

Na jaře roku 2003 představila firma John Cooper Works výkonový kit pro Mini Cooper S. Na podzim letošního přidala další vylepšení, která přinesla další zvýšení výkonu tohoto malého rychlíku.

Na jaře roku 2003 představila firma John Cooper Works výkonový kit pro Mini Cooper S. Na podzim letošního přidala další vylepšení, která přinesla další zvýšení výkonu tohoto malého rychlíku.

John Cooper je pojem, který ve světě závodních automobilů nemá mnoho konkurentů a tak také produkty firmy John Cooper Works patří k velmi oblíbeným pro svou vynikající technologickou úroveň. Současné aktivity firmy se soustřeďují na vývoj úprav pro znovuzrozené Mini. Pro zářijový autosalón v Paříži přichystal pro milovníky tohoto vozu další lahůdku v podobě dalších 10 koní výkonu navíc. Kit je určen pro vozy Mini Cooper S v obou provedeních jak uzavřeném, tak i pro kabriolet. Vychází z rozsáhlých úprav, které jsme představili již na jaře loňského roku a dále pokračuje ve zlepšení plnění válců. Použit je nový vzduchový filtr a speciální těleso s klapkou vsazené do sání, které otevírá při otáčkách nad 4500 ot/min a redukuje tlakové ztráty. Nové jsou také vstřikovače paliva a přeprogramována byla řídící jednotka. Výsledkem je výkon 154 kW (210 k) při 6950 ot/min a točivý moment 245 Nm při 4500 ot/min. Mini s ním dokáže uhánět až 230 km/h a zrychlit z 0-100 km/h za vynikajících 6,6 sekundy. Celá tato paráda přijde asi na 140 tis. Kč a zabere deset hodin práce v servisu. Pro majitele staršího kitu je k dispozici pouze tento nový doplněk, který stojí kolem 16 tis. Kč a svého nabroušeného miláčka musíte odstavit do servisu na pouhou hodinu.

K takto ostrému motoru přísluší i další úpravy. Hlavní je změněné zpřevodování šestistupňové převodovky, které napomáhá k vynikající dynamice v běžném provozu, když zrychlení z 80-120 km/h zvládne Mini za 5,4 sekundy na čtyřku a 6,7 sekundy na pětku. K dispozici je také sportovní podvozek, který snižuje celý vůz a omezuje naklánění v zatáčkách. V motorovém prostoru se začátkem roku 2005 objeví výztuha mezi podběhy a připravuje se i výkonnější sportovní brzdový systém. Ten se bude ukrývat za 18“ hliníkovými koly. Na vnějším vzhledu zapracují díly z uhlíkových kompozitů – zadní spoiler, madlo zadních dveří a nové kryty zpětných zrcátek. Ze stejného materiálu budou připraveny také obklady pro interiér, kde nechybí sportovní sedadla navržená úpravcem.

      Za 18 měsíců od představení prvního kitu se pro něj rozhodlo již přes 6000 zákazníků převážně z USA a Velké Británie. To jen potvrzuje vysokou kvalitu, která je podle výrobce ověřována mimo jiné i dlouhodobými testy, kdy žádný díl nejde do výroby, pokud neabsolvuje více než 250 tis. km testů ve všech klimatických podmínkách




reklamní sdělení:

… více o automobilech BMW se dozvíte na www.renocar.cz. Konkrétní ceny, technické specifikace, doplňkovou výbavu a zajímavou nabídku skladových vozů najdete na stránkách smluvního partnera BMW AG fa. RENOCAR BMW.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)