Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jsou tu dotace na elektromobily! A znovu se mluví o šrotovném

Martin Machala
Diskuze (99)
Na koupi elektromobilu přispěje stát částkou 220.000 Kč, má to ale zatím menší háček. A když by vám to nedopadlo s elektromobilem, možná dostanete aspoň šrotovné.

Ministerstvo životního prostředí se rozhodlo, že poskytne dotace na koupi elektromobilu. Zatím na to však jde opatrně, podporu elektrifikace si nanečisto vyzkouší příspěvkem ve výši 220.000 Kč pro obce a kraje. A podle zájmu o „beta“ verzi se pak uvidí, jestli peníze dostane i běžný smrtelník. Pro první fázi je pak na přerozdělení připraveno 150 milionů korun.

Na úspěchu první vlny je potom závislá i výše případné dotace, v tuto chvíli tak vůbec není jasné, kolik byste nákupem elektromobilu vlastně ušetřili. Ministerstvo však plánuje zvýhodnit také další alternativy, kromě hybridů počítá rovněž s vozidly na CNG.

A ve vzduchu opět visí i šrotovné, zde jde o iniciativu Ministerstva průmyslu a obchodu, a týkat by se mělo ročníků 1995 až 1999. Kromě omlazení vozového parku (průměrný věk auta je u nás aktuálně 14,9 roku, před čtyřmi lety to ale bylo 12,9…) by šrotovné mělo přinést větší zájem právě o alternativní vozidla. Tedy, jednu dotaci dostanete za likvidaci starého auta a pak ještě druhou za nákup nového, ekologického. A kruh se uzavře.

Zatímco první z dotací, tedy alternativní, by projít mohla, (koneckonců, v Evropě jde přece o rozšířenou formu zelené pobídky), šrotovné podle všeho zůstane u ledu. Nadšený návrhem je totiž jen jeho autor, Jan Mládek, šrotovné se jinak nelíbí nejen kolegovi z vlády Ťokovi, ale hlavně ministru životního prostředí. Richard Brabec nesouhlasí s tím, že by peníze na likvidaci starých aut měly jít ze Státního fondu životního prostředí. Jestli ale plánujete nákup elektromobilu, mohlo by se vám vyplatit ještě pár měsíců počkat.

Martin Machala
Diskuze (99)
30. 9. 2016 00:08
Re: Tak urcite
Jo mam to podobne, na elektromobil siale jeste chvili pockam. Zatim jezdim bez starosti s dvojkovou Octavkou a verim ze i jeste dlouho vydrzi. Kupoval jsem ji tak pred pul rokem po prvnim majiteli ale z bazace a muzu jenom chvalit >:D
23. 9. 2016 15:42
Tak urcite
no tak to sem zvedavej kdy se ty elektro mobily koneecne rozjedou... zatim to pro me nema vubec cenu. Az budou na podzim sezonni slevy tak zajeu nekam do bazace, pro ojetou Octavku a mam na 3 roky vyreseno. A ten elektromobil si za 10 let taky poridim nejspis z bazaru. Kdo by taky furt platil ty nehorazny castky za funglovky?
22. 9. 2016 16:10
Re: "Tankování" elektromobilu
To není tak jednoduché. Ropa se pořád tvoří. Je jen na nás, jestli ji budeme spotřebovávat s lepší účinností. A to v autě jde.

Jako se nedá opomenout trakční výhoda elektro pohonu vůči spalovacímu, tak nelze opomenout nevýhodnou vzdálenou dopravu elektřiny z elektráren přes síť do něho. A zrovna tak se nelze vzdát takové koncentrace energie na kg a na litr, jaký je v benzínové / naftové nádrži. Z toho je jasné, že je třeba elektřinu vyrábět přímo na palubě vozidla - spalmotorem bez jeho užití na trakci, a tedy s lepší účinností, než dnes u klasických spalmobilů - o čistých elmobilech ani nemluvě.

Pak pominou debaty, jestli dojezd 140 km je hodně nebo ne, jestli veliká hmotnost je velikáa a jestli meší prostpr ještě stačí. Protože auto bude podobně těžké a prostorné jako dnešní spalmobil a jeho dojezd kolem 10000 km za třetinovou spotřebu než dnes.
Avatar - Cuba66
22. 9. 2016 13:56
Re: je mnohem jednodušší řešení, jak pomoci životnímu prostř
No vidíš, tak si se aspoň zasmál...tak jsem ti prodloužil život :-!

To já se lidem, který slepě propagujou diesely nesměju, jen říkám, že si za ně brzo kurevsky zaplatíte. Jestli je to dobře nebo ne, to nechám na posouzení jinejch, ale jak říkám, já jsem od dieselu po 15 letech utek a už to nechci...

Avatar - Cuba66
22. 9. 2016 13:50
Re: "Tankování" elektromobilu
No utopie, jak se to vezme. Benzín je taky v podstatě jeden (když to zjednodušíme) a nafta taky. A na tom, jak bude vypadat tankovací pistole se nakonec taky všichni dohodli (byť je to v podstatě jen kus trubky).
Takže si myslím, že utopie až taková ne, nakonec by stejně nezbylo, než se dohodnout na standardu (až jednou ta ropa dojde a arabáši budou žrát hlady písek)