Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kabriolet Volvo C70 končí, nástupcem se stane kupé

David Bureš
Diskuze (1)
První generace kabrioletu C70 se začala prodávat v roce 1999, třetí generace už v plánech není.

Automobilka Volvo pomalu ukončuje výrobu kupé-kabrioletu C70. Hlavním důvodem konce tohoto modelu je uzavření továrny Uddevalla, kde se C70 vyrábí.

O konci výroby v závodu Uddevalla se ví už dva roky. Volvo tehdy ukončení produkce vysvětlilo nízkou produktivitou a vysokými náklady.

Výrobní kapacita továrny činila pouze 20.000 aut ročně, navíc se zde vyráběl pouze jediný model. Za posledních pět let tu Volvo vyrobilo 89.000 exemplářů C70.

Provoz závodu Uddevalla má být ukončen v druhé polovině roku. C70 už na jednotlivých trzích mizí z nabídky značky, například český dovozce vůz na svých webových stránkách již nenabízí.

Vůbec poslední vyrobený exemplář C70 poputuje do firemního muzea v Göteborgu, předposlední kus zamíří k nejmenovanému americkému zákazníkovi.

Volvo vyrábělo dvě generace kabrioletu C70, ta první se na trh dostala v roce 1999, dva roky po stejnojmenném kupé. Aktuální druhá generace se prodává od roku 2006, na rozdíl od svého předchůdce byla kupé-kabrioletem.

C70 bylo postaveno na stejných základech jako tehdejší řada S40/V50, kabina nabízela čtyři plnohodnotná sedadla. V nabídce byly především pětiválcové motory, zastoupen však byl i čtyřválcový turbodiesel.

Volvo s přímým nástupcem C70 nepočítá. V plánech značky figuruje pouze kupé, zřejmě nazvané C60 nebo C80. Tento automobil bude postaven na nové platformě SPA, v motorovém prostoru se objeví maximálně čtyřválce z nové rodiny VEA, s většími jednotkami Volvo už nepočítá.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - 3_diamanty
29. 6. 2013 08:34
podobne ako v pripade C30
trosku neslavny koniec ;-\ ..... pekne volva akosi v tichosti odchadzaju z tohto sveta :'-(