Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia láká na předobraz třetího cee'du. Je to fastback!

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
Kia se pochlubila novým konceptem pro Frankfurt. Zatím na jediné oficiální fotce, ale tohle auto přitáhne mnoho pohledů!

Kia v poslední době překvapuje designem. Některé modely vypadají podobně (srovnejte si třeba Optimu a Stinger), o SUV nemluvě, nicméně kupříkladu nové Rio se tvarově uklidnilo, což jej ctí. Ve Frankfurtu se ukáže nová studie. Na jihokorejské značce je sympatické, že nedává prostor žádným spekulacím a rovnou říká: Díváte se na předobraz třetí generace cee'du.

Vážně? Tak to je fajn! Pravděpodobná podoba nástupce v Žilině vyráběného kompaktu se oděla do působivých šatů, pro které se už několik desítek let používá termín „fastback“. Samotná Kia mu říká „hot hatch“, ostrý jistě bude, ale o tradiční hatchback nejde a kombík vlastně taky ne. Na to, co Britové nazývají „shooting brake“, mu zase přebývá jeden pár dveří.

Auto je široké a nízké, dostalo krátký přední převis, vypadá atleticky díky výrazným blatníkům, zaujme tmavě červenou barvou a stříbrným orámováním oken. Vnější zpětná zrcátka i B-sloupek chybějí zcela, „céčko“ je pak částečně černé, což působí skrytě. Okna má nejspíš bezrámová. Kliky dveří designéři zapustili do karoserie, koncová světla vedou přes celou záď a zasahují hluboko do boků. Elegantní a sexy, že?

Studii navrhlo evropské stylistické centrum značky, které – a to je ohromně zajímavé – sídlí půl kilometru od frankfurtského výstaviště. Asijské vlnky, mnohdy u zástupců koncernu Hyundai-Kia velmi komplikované, však také postrádá. Sportovním vzhledem navazuje na současný třídveřový pro_cee'd, jenže linky předznamenávají blízkou budoucnost. Navíc má větší kufr, takže se myslelo i na praktičnost.

Novinka Kie bude mít premiéru 12. září, do té doby se určitě dozvíme víc. Včetně jména, které studie zatím nedostala, respektive automobilka jej tají. Neznáme ani rozměry, nevíme vůbec, co je pod kapotou. Cee'd III se objeví už příští rok, nejprve přijde coby pětidveřový hatchback. prototypy se zcela novou kabinou špióni zachytili. Jenže Jihokorejci mají stále evidentně i skutečně sportovní ambice...

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
1. 9. 2017 10:52
šmejd jeden
Přesně tak! >:D >:D
Avatar - Bubáq
31. 8. 2017 18:45
Výzva!
Dovoluji si zdvořile navrhnout následující!
Každá věta každého příspěvku v diskuzi na ACZ by měla končit vykřičníkem!
Kdo nenapíše na konci věty vykřičník, bude novým Bubaqem!
Avatar - Bubáq
31. 8. 2017 18:42
Re: Jo...
Jo, a nebude to KIA!
31. 8. 2017 17:46
Taktika ala Optima SW / Sportswagon
Uvidíme Ceed SW, tedy kombík, ale... vlastně vůbec ne - bude to jen koncept k tomu, co už je téměř hotové v produkční verzi (ceed sw). Je potřeba odmyslet vše, co je zmíněno 1. příspěvku. Prostě koncept.
U Optimy to bylo podobné - koncept k budoucímu SW ukázali jen o pár měsíců dříve než skutečnou verzi SW. Koncept tedy s vysokou pravděpodobností vznikal souběžně či možná i o něco později. To je docela divné. Jediný smysl bych viděl v tom, že se přitáhne pozornost k novému modelu s předstihem.
A proč kombík? Bude hezčí podobně jako u i30... a jak vidno i dost podobný.
Mimochodem tisková zpráva mluví o prodlouženém HH (za vším hledej marketing).
Avatar - zaplosak
31. 8. 2017 14:47
Re: Jo...
jo, zapomněl jsi napsat správný název auta šmudlo... ;-)