Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia očekává 71% růst evropských prodejů do roku 2013

David Bureš
Diskuze (9)
Během letošního roku chce Kia v Evropě prodat 300 tisíc aut, v roce 2013 jich má být 450 tisíc.

Vedení jihokorejské automobilky Kia zveřejnilo ambiciózní plány na zvyšování evropských prodejů. Loni Kia v Evropě prodala 262.627 automobilů, v roce 2013 jich má být 450 tisíc, což je nárůst o 71 %. Tyto informace uvedl serveru Automotive News Paul Philpott, provozní ředitel evropské centrály Kia.

Během letošního roku chce Kia na starém kontinentě prodat 300 tisíc automobilů, což má být meziroční nárůst o 15 %.

Kia měla loni 1,9% podíl na evropském trhu. V některých segmentech se však její podíl na trhu pohyboval mezi čtyřmi a pěti procenty.

Během letošního roku Kia modernizuje své modely v segmentu miniaut, subkompaktů a středně velkých aut, které dohromady tvoří 75 % evropského trhu. Novinkou se letos stala nová generace modelu Picanto, nové Rio a sedan Optima na evropské trhy teprve dorazí.

Jihokorejská automobilka bude podle Philpotta stavět hezká auta, která se mají prodávat i pro flotily firemních vozidel. Právě v těchto flotilách vidí Kia velký prodejní potenciál.

Nutností pro dosažení ambiciózních cílů bude navýšení výroby v Evropě. Zhruba 60 % loni v Evropě prodaných aut značky Kia se na starém kontinentně vyrobilo. Zbylých 40 % aut bylo dovezeno z Jižní Koreje, kde se vyrábějí modely Picanto, Rio, Sorento a Carnival.

Výroba modelu Venga se během letošního léta přesune z továrny mateřského Hyundai v Nošovicích do Žiliny. Druhým směrem poputuje SUV Hyundai ix35. “Tento tah uvolní kapacitu slovenské továrny pro úspěšný model Sportage,“ vysvětlil Philpott serveru Automotive News. V lednu byla tato výměna modelů vysvětlována optimalizací efektivnosti a flexibility výroby v obou závodech.

V roce 2009 Kia prodala asi 20 tisíc exemplářů minulé generace modelu Sportage. Zákazníci mají o tu novou velký zájem, zatím to podle Philpotta vypadá, že pokud současná poptávka vydrží, prodá se letos 70 tisíc kusů tohoto SUV. Kia přitom dopředu plánovala, že za rok 2011 prodá maximálně 50 tisíc exemplářů Sportage. Proto jihokorejský výrobce potřebuje navýšit kapacitu výroby, aby poptávku po tomto modelu uspokojil.

Kapacita žilinské továrny je 300 tisíc vyrobených vozů ročně při třísměnném provozu, loni zde Kia postavila 230 tisíc aut. Aby však jihokorejská automobilka v Žilně tolik aut vyrobila, bude muset navýšit i výrobu motorů a převodovek.

David Bureš
Diskuze (9)
25. 6. 2011 11:06
Re: Gentlemani ranou pěstí
Mám červnové údaje - data za prodej leden - květen - Kia:
EU /rozšířená EU/: -3,2 %
EU + EFTA: -2,7 %
Western EU /EU15/ + EFTA: -3,9 %
[odkaz]
24. 6. 2011 23:24
Re: Sybila KIA
Samosebou nikdo nevi, ale jako priklad treba Qashqai vyrobil 1mil aut tohoto jedineho modelu za 4 roky, a to byl model jez nemel zadneho predchudce.

Tim chci jen ric, ze se proste nekterym modelum muze darit mnohem vice nez druhym, a nemusi to byt zrovna snizovanim cen na minimum v nejnizsich tridach.

Kdyz jsem to cetl v novinach sam jsem tomu tezko veril.

[odkaz]

24. 6. 2011 21:58
Re: Gentlemani ranou pěstí
Pogo, na stránkách Acea vidím jen údaje do března, nemáš nějaký odkaz? V celkových číslech Evropa (27ka = "Rozšířená" Evropa) vyrostla do května včetně něco přes 7% proti loňsku, ale to jsi tím asi nemyslel. Kia Nošovice posílá do Ruska ca 25% produkce, do klasických západoevropských zemí kolem 30%, ale muselo by se to upravit o čísla za další modely vyráběné jinde - poměr vozů Kie prodaných v Evropě (i s tím Ruskem) je údajně asi 60% vyrobeno v Evropě, 40% mimo Evropu.
24. 6. 2011 21:40
Re: Sybila KIA
Třeba nejde o očekávání, ale o závazné objednávky na rok 2013. Jsou auta na která se čekat vyplatí.
Avatar - white label
24. 6. 2011 21:12
Sybila KIA
Očekávat může každý co chce, někdo zázrak, někdo naopak konec Světa, ale je to stále jen očekávání...