Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Český závod Hyundai a slovenská Kia si vymění výrobu dvou modelů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (26)
Z Nošovic se do žilinské továrny Kia přestěhuje výroba modelu Kia Venga, opačným směrem půjde produkce sportovně-užitkového vozu Hyundai ix35.

Korejská automobilová skupina Hyundai-Kia upraví rozdělení výroby ve svých závodech v Česku a na Slovensku.

Z Nošovic se do žilinské továrny Kia přestěhuje výroba modelu Kia Venga, opačným směrem půjde produkce sportovně-užitkového vozu Hyundai ix35.

Důvodem je podle vyjádření automobilky optimalizace efektivnosti a flexibility výroby v obou závodech. Informoval o tom slovenský internetový portál eTrend.sk.

V současnosti každá z továren vyrábí modely značek Hyundai a Kia, které jsou postaveny na stejných platformách, čímž se šetří výrobní náklady. Nedaleko Žiliny se montuje Hyundai ix35 a Kia Sportage, v Nošovicích menší vozy Hyundai i20 a Kia Venga. Důvodem stěhování je podle portálu rozdílný vývoj prodejů v jednotlivých segmentech, kdy zájem o malé vozy stagnuje, naopak prodej sportovně-užitkových modelů roste.

V budoucnu by proto údajně mohlo hrozit, že žilinský závod pro vysokou poptávku nebude stíhat plnit objednávky a naopak kapacity českého závodu zůstanou nevytěžené.

Úprava výrobního programu automobilek si vyžádá v obou továrnách další investice, část technologií bude potřebné zdvojit, některé se přestěhují. Změna si podle portálu vyžádá také přesměrování části dodávek komponentů, což by prý větší těžkosti nemělo způsobit, protože koncern dlouhodobě slaďuje komponenty do jednotlivých modelů.

Kapacita české i slovenské automobilky patřících do korejské skupiny je naplánovaná zatím na 300.000 vozidel ročně. Ani jedna z nich ji zatím nenaplnila.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (26)
24. 1. 2011 12:23
Re: Hyundai-Kia
Trochu jsem hledal na netu a tady jí máš [odkaz] , můžu potvrdit, že je to opravdu nová i30 i když přes to maskování ti to asi moc neřekne >:D Je nižší asi o 5cm, širší, krásně sedí, jak přilepená :yes:
24. 1. 2011 07:29
Re: Hyundai-Kia
novy ceed uz je ... a vyroba sa ma zacat v roku 2012 ale skor na zaciatku nie na konci.
24. 1. 2011 07:26
Re: ty si picus
Ja som chudacik ? >:D Ja sa do nikoho nenavazam ako ty. Vedel som co sa stane. staci si precitat dole prispevok mich77. A ze som si pockal. No na rozdiel od teba sa nehadam a nevediem tu pubertalne flamevar, ktore auto, na ktore nikdy nebudem mat je lepsie. A tvoja reakcia je presne obraz tvojej osobnosti. Ako prva tak aj tato druha. A pokial tvoj obzor siaha po sklad nahradnych dielov, asi v nejakom robis. Obmadzeny ludia ako ty vacsinou vsetko meraju a posudzuju do hranic svojho oboru. Mimochodom, v mojich prispevkoch najdes dost indicii co a kde robim. Ale to je na teba az prilis. Ty si vystacis s invektivami. A ze stekas ? Necudujem sa. Urobil si zo seba blazna v case ked to uz bola verejna info, len do medii sa to dostalo az po oficialnom vyjadreni. A to vsetko vyplyva len z tvojej malosti.
22. 1. 2011 17:22
Re: ty si picus
Seš dost mimo mísu, co? Hlavně když ty máš pravdu vždy a ve všem, jsi holt chudáček, já si dávno nepamatuju, co jsem psal před třemi dny, ty jsi si ale na svoji šanci počkal, co? Tak se rychle vrať zpátky do skladu náhradních dílů korejsmké montovny vozů na Slovensku v Žilině a ať už ty palety máš srovnaný, ty supermozku.
22. 1. 2011 13:15
Re: Hyundai-Kia
Tak byly to jen moje odhady. Tím víc mě teď překvapuje, že mají pro Ameriku a Evropu různé vozy ve stejné kategorii. Ještě jde o to, na kolik jsou různé i v podvozcích/motorech. Jinak jsi mě napnul... jsem opravdu zvědavý! :-)