Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Slovakia v 1.pol. 2011 zvýšila produkci na 134.000 vozů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Většinu produkce tvořily modely Kia Sportage a Hyundai ix35.

Jihokorejská automobilka Kia Motors zvýšila v prvním letošním pololetí výrobu ve svém slovenském závodě u severoslovenské Žiliny o 26 procent na více než 134.000 vozidel.

Právě výrobu modelu Hyundai ix35 přesunul slovenský závod Kia kvůli vysoké poptávce do sesterské továrny Hyundai v Nošovicích, odkud se do Žiliny přestěhovala produkce vozu Kia Venga. Jeho sériová výroba má začít na podzim, v Česku byla výroba SUV již spuštěna. V žilinském závodě se vyrábí také tři verze modelu cee'd.

V druhém pololetí chce automobilka zahájit produkci v druhé továrně na motory, které dodává také do Česka. V první polovině roku tam směrovala více než polovina ze 191.000 vyrobených motorů.

Slovenský závod automobilky Kia zaměstnává více než 3000 pracovníků a společně s dalšími dvěma výrobci vozidel v zemi (Volkswagen, PSA Peugeot Citroën) patří k hlavním exportérům.

Za prvních šest měsíců roku vyvezla společnost více než pětinu produkce do Ruska, desetina směřovala do Británie.

Kia plánuje na Slovensku letos vyrobit téměř čtvrt milionu vozidel, loni z její linek sešlo necelých 230.000 aut.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
21. 7. 2011 08:23
Re: KIA
Touareg nie je automaticky pri každej debate spájaný s Bratislavou. Ale taká Sportage alebo Ceed sú pomaly pri každej zmienke, debate a hlavne testoch a reportážach spájané so Žilinou. A predsa aj keď ten Touareg robí VW, tak nie je to zas tak "ľudové auto" ako tá KIA. To je ten podstatný rozdiel. Cieľová skupina je podstatne iná a keď ľudia nakupujú KIU, tak sa často obhajujú aj tým, že je to vyrobené na Slovensku a je to pre nich plus. Nový majiteľ Touaregu kdekoľvek v zahraničí myslím často ani nemá potuchy, kde bol vyrobený...
Avatar - Choochoo
21. 7. 2011 08:09
Re: KIA
Byt nejvetsim vyrobcem aut na svete se asi pro vw stane jen mokrym snem, pac nove prichozi auta a jejich paramtery a cena zacina lehce valcovat koncernovy prumer. Verim ze bude postupny prechod z jedne lidove znacky na lidovejsi, ktera za mene penez nabidne vice, coz se vyplati >:D
Avatar - pario
21. 7. 2011 07:23
Re: KIA
To isté sa dá povedať aj o Peugeote 207. Myslím si,že teraz už to nie je tak vnímané, ako kedysi. To by bol Avensis Anglický, Octavia Ruská, Čínska atď......
Avatar - LEGOPARK
21. 7. 2011 02:04
Re: KIA
Povazujes Touareg sa Slovenske auto?
20. 7. 2011 20:18
KIA
Pochybuje stále niekto o úspechu KIA/Hyundai? Schválne, ako dlho to ešte potrvá, než tieto značky (hlavne KIU) začnú Slováci vnímať ako domácu? Prišla Picanto, Rio, chystá sa nový Ceed. Sportage je úspešná a nepochybne ide o jedno z najkrajších áut v segmente... Som zvedavý na ďalší vývoj. Hlavne na to, koľko vozidiel KIA sa začne predávať na úkor vozidiel Škoda.

KIA - držím palce! :yes: