Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Sportage se dočkala nové tváře. U nás ji však nepotkáte

David Bureš
Diskuze (2)

Sportage se na čínském trhu prodává jako model KX5. Letos se dočkal faceliftu, který zásadně změnil jeho tvář.

Kia Sportage vyráběná pro Evropu ve slovenském závodě automobilky v Žilině je dnes globálním modelem, prodávaným v různých koutech světa. Na čínském trhu se jmenuje Kia KX5, kde se letos dočkala modernizace. Jestliže dosud KX5 vypadalo stejně jako Sportage nabízená v Evropě, facelift oba modely zásadně odlišil.

Kompaktní SUV KX5 se totiž dočkalo zcela jiné přídě. Nynější řešení s velkou maskou a vysoko usazenými světlomety nahradila užší světla navazující přímo na masku chladiče, která je zcela jinak tvarována. Jiné tvarování přitom evokuje minulou generaci Kie Sorento.

Naopak záď si uchovala stávající koncepci, byť přepracována byla také. Koncová světla dostala jiný tvar, nadále jsou však spojena vodorovným pásem, který nyní doplnila chromovaná lišta. Poupraven byl také zadní nárazník.

Exteriérové změny designu přitom nejsou jedinou úpravou Kie KX5. Automobil se dočkal nové palubní desky, podle posledních trendů. Do celku zakomponovaný displej multimediálního systému nahradila samostatně stojící obrazovka s úhlopříčkou 10,25 palce, s výdechy ventilace pod ní. Nové je i ovládání klimatizace, kde byla konvenční tlačítka nahrazena dotykovými plochami. Takhle si to čínští zákazníci zkrátka přejí...

Oproti evropské Sportage se liší též nabídka motorů. Přeplňovaný benzinový čtyřválec 1.6 T-GDI (130 kW) známe, u čínské verze jej ale doplňuje atmosférický dvoulitr se 120 kW a 203 N.m. Spárovaný je s šestistupňovým automatem, zatímco turbobenzin sází na sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku.

Firma dále slibuje tišší jízdu díky novým izolačním materiálům. Výbava pak může zahrnovat bezdrátové nabíjení, kamerový systém sledující okolí vozu nebo hlasové ovládání využívající umělou inteligenci.

Na evropských trzích Kia Sportage prošla faceliftem loni. Vzhled se tehdy tolik nezměnil, změny se odehrály hlavně v útrobách – nabídku rozšířil naftový mildhybrid.

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Jaros71
22. 3. 2019 18:07
Re: FOTOGALERIE
už mi to jede na googlu...mozila nezobrazuje obrázky po faceliftu AUTO.CZ
Avatar - Jaros71
22. 3. 2019 18:02
FOTOGALERIE
FOTOGALERIE není funkční...zobrazuje mi jednu fotku? Myslím že se to moc nepovedlo , Kia v evropě vypadá lépe.