Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia ve Frankfurtu 2007

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Korejská automobilka Kia si pro frankfurtský autosalon připravila studii sportovního kupé s šestiválcovým motorem pojmenovanou Kee, představila třetího zástupce řady Cee´d, kterým je třídveřový hatchback Pro_cee´d a odhalila modernizované SUV Sportage.

Kia Kee

Své plány představit ve Frankfurtu koncept sportovního kupé oznámila automobilka Kia již v červenci, kdy zveřejnila fotografii vozu zepředu, zhruba o měsíc později se na veřejnost dostal boční pohled na žluté kupé, ale kompletní odhalení proběhlo až na autosalonu.

Podoba vozu vznikala v evropském návrhářském centru pod vedením šéfdesignéra Petera Schreyera. V případě spuštění sériové produkce se bude kupé v Evropě také vyrábět. Tímto konceptem navazuje automobilka na cabrio koncept ex-cee´d představený letos v Ženevě.

Kia Kee je koncept sportovního kupé s uspořádáním sedadel 2 + 2. Karoserie vozu je dlouhá 4324 mm, široká 1859 mm, vysoká 1315 mm a má rozvor náprav 2658 mm. K pohonu vozu slouží šestiválec do V o objemu 2,0 litru, který poskytuje výkon 147 kW (200 k) a spolupracuje s automatickou převodovkou. Koncept se pohybuje na dvacetipalcových litých kolech.

Kia Pro_cee´d

Ve Frankfurtu se veřejnosti poprvé představil nový model Pro_cee´d, který je třetí karosářskou variantou modelu Cee´d. Třídveřový hatchback je oproti svému staršímu pětidveřovému sourozenci o 15 mm delší a zároveň o 30 mm nižší. V nabídce tohoto modelu budou všechny motory, výbavy a barvy, které jsou v nabídce pro Cee´d.

Kia Pro-cee´d je 4250 mm dlouhá, 1790 mm široká, 1450 mm vysoká a zachovává si rozvor rodiny vozů Cee´d 2650 mm. Tiskové informace slibují i přes nižší výšku v dané kategorii mimořádně prostorný interiér a zavazadlový prostor o objemu 340 litrů, který je možné sklopením zadních sedadel zvětšit až na 1210 litrů. Zadní sedadla jsou samozřejmě dělená v poměru 60:40.

Jediný pár dveří je nyní o 276 mm delší než přední dveře u pětidveřového hatchbacku a dveře se otevírají pod úhlem 70°.

Vedle standardní nabídky motorizací, totožné s modely Cee´d a Cee´d SportyWagon, bude možno pro třídveřový hatchback objednávat Sports Pack, který obsahuje sedmnáctipalcová kola z lehkých slitin a pneumatiky 225/45 R 17, tužší tlumiče a interiér laděný v novém „sportovnějším stylu“. Za tím se ukrývají nové vzory potahových látek sedadel s motivem stopy pneumatiky, výrazné stříbrné švy na hranách, pedály z hliníkové slitiny a několik dalších designových prvků.

Návrh karoserie vozu pochází z evropského designového centra. Třídveřový hatchback bude s pětidveřovým Cee´dem sdílet kapotu a přední blatníky, ostatní vnější povrchové díly karoserie jsou zcela nové.

Kia Pro_cee´d se bude vyrábět společně s dalšími modely Kia cee´d v továrně na Slovensku. První vozy by měly brány podniku začít opouštět letos v listopadu a první zákazníci si svůj vůz odvezou od dealerů začátkem roku 2008.

Kia Sportage

Oblíbené SUV Sportage prodělalo pro modelový rok 2008 několik drobných změn. Nejviditelnějšími změnami na karoserii jsou přepracovaná maska, zatmavené přední světlomety, větší vnější zpětná zrcátka, nová litá kola a nárazníky v barvě karoserie dostupné pro všechny verze.

K technickým zdokonalením patří přepracované řízení s posilovačem, které má být přesnější než bylo dosud. Standardní výbavou se stanou šestnáctipalcová kola s pneumatikami o rozměrech 215/65 R 16. Přední brzdy dostanou kotouče o průměru 300 mm a Sportage se s nimi dokáže z rychlosti 100 km/h zastavit na 41,6 metrech. Kia Sportage modelového roku 2008 bude schopná utáhnout brzděný přívěs o celkové hmotnosti 1800 kg, zatímco současné provedení utáhne přívěs o hmotnosti 1600 kg.

V interiéru bude mít model 2008 upravená sedadla se sedáky prodlouženými o 40 mm a rozšířenými o 20 mm. Zadní sedadla dostanou o 5 mm nižší sedáky, aby byl získán větší prostor pro hlavy cestujících. Přepracováním uložení vnějších zpětných zrcátek by se měla snížit hladina hluku.

Zákazníci si budou u modelu pro rok 2008 moci vybírat z deseti laků karoserie a dvou odstínů čalounění interiéru. Záruka proti korozi karoserie bude u Sportage modelového roku 2008 na 10 let.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
17. 9. 2007 11:58
To redakce - Kee má objem motoru 2,7
Prosím, opravte si ten údaj o motoru na 2,7 litru. Za ten omyl s 2,0 může sama Kia, dala ho do všeobecné tiskové zprávy o "3 premiérách ve Frankfurtu" a tutéž chybu mají tudíž mají asi všechny autoziny. Správné údaje lze ověřit na [odkaz]

Upřímně řečeno, i když jsem trochu zklamaný, že Kee nakonec nestojí na platformě Genesis (ca 2,9 m rozvor a hlavně zadní náhon), ale jen na upravené platformě cee'du, beru to tak, že si na první pokus dala Kia zvládnutelné sousto. Tedy udělat šikovnou předokolku, která využije i zkušeností Hyundaie s Coupé. Na druhou stranu je imho dost násilné myslet, že jde o nějakou evoluci konceptu ex_cee'd, ten je spíš kabriem k pro_cee'du. Kee jde poněkud dál, než k fancy kárám pro americké šestnáctileté.