Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia vsadí na hybridy, těšme se na Optimu PHEV i hybridní crossover Niro

David Bureš
Diskuze (2)
Jihokorejská značka pracuje na hybridech, plug-in hybridech i vozech poháněných palivovými články.

Kia je další z automobilek, která má ambice být lídrem v oblasti ekologických aut. V následujících pěti letech chce korejská značka navýšit své investice do výzkumu a vývoje „zelených“ modelů. Kia počítá s novými plug-in hybridy i vozem na palivové články.

Investice Hyundai Motor Group, mateřské společnosti Kie, v oblasti ekologických automobilů dosáhnou na 10,2 miliardy dolarů (255 miliard korun). Tato částka bude použita na vývoj nových modelů a přebudování továren, jejichž produkce má být ekologičtější než. Kia chce zapracovat hlavně na snížení uhlíkové stopy svých závodů.

„Poptávka globálního trhu se s očekávaným růstem cen ropy přesouvá k elektřinou poháněným vozům. Trh s elektromobily a plug-in hybridy v následujících letech rychle poroste a tato investice Kie pomůže díky novým produktům a technice uspokojit poptávku,“ říká Ki-Sang Lee z vývojového oddělení Kia.

Nejblíže realizaci má nová generace Optimy s hybridním pohonem. V plánech jsou hned dvě hybridní verze Optimy, které se začnou prodávat v následujících dvanácti měsících. V první polovině roku 2016 přijde na trh Optima Hybrid, v druhém pololetí roku pak bude následovat Optima plug-in hybrid.

Nová Optima Hybrid ve srovnání s předchůdcem nabídne baterie s vyšší kapacitou, výkonnější elektrický motor nebo přepracovanou převodovku. Dosavadní hybridní Optima kombinovala dvoulitrový benzinový motor s elektromotorem a šestistupňovým automatem o celkovém výkonu 140 kW. Výsledkem změn bude mezigenerační snížení spotřeby paliva o desetinu.

Optima PHEV pak nabídne silnější baterie, díky kterým bude moci jezdit výhradně na elektřinu. Bude se jednat o první plug-in hybridní Kiu prodávanou po celém světě.

Portfolio jihokorejské značky navíc před koncem příštího roku rozšíří nový hybridní crossover Niro vyplňující mezeru mezi modely Soul a Sportage, který má konkurovat Toyotě Prius. Automobilka 4,5 metru dlouhý model označuje jako hybridní užitkový vůz (HUV), nabízen bude zpočátku jako hybrid, později také jako plug-in hybrid.

Základem Nira je zcela nová platforma, která byla vyvíjena odděleně od současných modelů značky. O pohon se postará benzinová šestnáctistovka se 77 kW a 147 N.m kombinovaná s elektromotorem a šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - 3_diamanty
19. 11. 2015 08:41
Re: Těšit se na hybrid?!
ono buducnost je v celku jasna.... benzin v kombinacii s elektromotorom nahradi dizle... ;-) ... uz sa moc tesim na Niro :yes: nie je teda preco plakat... vidim to naopak ovela ruzovejsie ako som este nedavno pred par rokmi v case dizloveho rozmachu ocakaval ;-)

hybridy postupne vytlacia dizle aj nejake tie cistokrvne silne benziny.... kombinacia benzinu a elektomotora aku ponuka yaris alebo auris skratka funguje ... a ukazalo sa to ako spravna cesta ... toyota v podstate ukazala celemu svetu kde je cesta ... v tomto je jasna jednicka a nedostizna .. je o celu dekadu pred okolitym svetom ... ale som rad ze kia sa snazi aspon trosku dotiahnut a reaguje velmi pruzne na to co sa v automobilovom priemysle deje a mysli v prvom rade na buducnost .. lebo z minulosti sa dnes uz zit moc neda ... to nam uz ukazala nejedna krachujuca legenda....

coskoro pridu hybridy vo velkom vsade... aj v PSA aj vo forde... chysta ich aj hyundai.... aj honda mitsubishi suzuki spominana kia aj mnohe luxusne znacky..... ;-)
18. 11. 2015 22:13
Těšit se na hybrid?!
Máme se "těšit" na hybridní auto? To je ale hodně špatný vtip! ;-\