Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncept ForStars ukazuje budoucnost Smartu

David Bureš
Diskuze (0)
Tvary dvoumístného vozu navazují na studii For-Us, která se ukázala na letošním autosalonu v Detroitu.

Smart se na nadcházejícím autosalonu v Paříži pochlubí konceptem ForStars. Svými tvary má toto auto jasně zapadat do rodiny modelů značky, zároveň má ukazovat, kam se design budoucích Smartů posune.

Svými tvary ForStars navazuje na letošní koncept For-Us. Podobná je celková silueta i jednotlivé detaily, For-Us nicméně byl pick-upem, zatímco ForStars je kupé, respektive slovy automobilky SUC – Sports Utility Coupé.

Oproti For-Us se liší například i kapota vozu. V místech, kde bývá chladicí otvor, je umístěn projektor. Ten umožňuje promítat například film na volnou stěnu před vozidlem. Přehrávání je spouštěno pomocí Bluetooth a iPhonu, který je možné umístit do držáku v místech, kde se obvykle nachází vnitřní zpětné zrcátko. Okolí za vozem řidič sleduje pomocí kamery, obraz z ní je možné sledovat právě na obrazovce chytrého telefonu.

Karoserie automobilu je lakována extravagantní červenou barvou pojmenovanou alubeam rouge, kterou doplňuje matná titanová metalíza použitá na viditelném prostorovém rámu, výrobcem nazývaným Tridion. Třípaprsková kola jsou 21palcová a jsou obuta do sportovních pneumatik Michelin s rozměry 245/35.

Název auta odkazuje na panoramatickou střechu, díky které může posádka sledovat třeba hvězdy (anglicky stars). Sklo dále slouží jako kryt zavazadlového prostoru.

Automobil je dlouhý 3.550 milimetrů, široký 1.710 mm a vysoký 1.505 mm. Rozvor náprav činí 2.470 mm, což je o 603 mm více než v případě sériového ForTwo. Rozchod obou náprav je široký 1.475 mm, což znamená nárůst o 193 mm proti ForTwo v případě přední nápravy a nárůst 90 mm v případě zadní nápravy. Kola jsou až v rozích karoserie, jak bývá u Smartů zvykem.

ForStars používá stejnou techniku jako Smart ForTwo Brabus electric drive. O pohon se stará magneticko-elektrický motor o výkonu 60 kW a točivém momentu 135 Nm. Automobil zvládne jet rychlostí vyšší než 130 km/h.

Svoji energii elektromotor čerpá z lithium-iontových baterií o kapacitě 17,6 kWh. Zásuvka pro dobíjení akumulátorů se ukrývá za pravým koncovým světlem, za tím levým je mimochodem odkládací prostor, například pro plechovku pití.

David Bureš
Diskuze (0)