Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada Vesta slaví historický milník. Překonala 500.000 vyrobených aut

David Bureš
Diskuze (38)

Zástupce nové generace vozů značky Lada patří mezi nejžádanější auta v Rusku. Vyrábí se pět let.

Lada Vesta vstupovala v roce 2015 na trh jako zástupce nové generace vozů z Toljatti. Přinesla novou techniku i designový styl, který krátce na to využil i crossover Xray. Po pěti letech na trhu se ukazuje, kterak se vůz stal úspěšným. Ruská automobilka hlásí, že vyrobila už 500.000 exemplářů tohoto kompaktního modelu.

Jubilejní Vesta je černě lakovaný sedan ve zvýšené oplastované verzi Cross, který poputuje k dealerovi v sibiřském městě Kemerovo. Konkrétně se jedná o letos nově uvedenou konfiguraci Black s černými detaily a specifickou výbavou. Pod kapotou jubilanta pracuje benzinová šestnáctistovka o výkonu 78 kW, spárovaná s manuální převodovkou.

Prodeje Vesty na ruském trhu byly spuštěny přesně před pěti lety, v listopadu 2015. V té době už nějakou dobu probíhala sériová výroba tohoto modelu, oficiálně byla v závodě v Iževsku spuštěna 25. září 2015.

Vesta se zpočátku prodávala výhradně jako čtyřdveřový sedan, o rok později jej však doplnilo kombi, vyráběné od září 2017. To bylo rovnou nabídnuto také v „terénní“ verzi Cross s oplastovanou karoserií, jež v roce 2018 rozšířila nabídku  sedanu.  

Model se přitom stal na domácím ruském trhu populárním. Pravidelně patři mezi tři nejžádanější auta v Rusku s 10.000 prodanými kusy za měsíc. O prodeje se přitom spravedlivě dělí oba karosářské deriváty, polovinu tvoří sedan, polovinu kombi. Vesta navíc zaujala i mimo Rusko, dnes jde o nejčastěji vyvážený model značky.

Video se připravuje ...

David Bureš
Diskuze (38)
Avatar - Barrichello
24. 11. 2020 11:24
Re: Re: Re: Re: Brečte rusofobové. Lada jede
Renault jim nic nepostavil, motory 1,6 a 1,8 sou originální ruské a podvodzková platforma taky, vše ruský vývoj.

Mozky dělal právě ty prototypy a vývoj. Sériová výroba je o prachách no.
23. 11. 2020 20:25
Re: Brečte rusofobové. Lada jede
No hlavně Ladě nebude žádný sluníčkářský šmejd nařizovat povinnou výrobu elektropleček! :yes:
23. 11. 2020 20:20
Re: Brečte rusofobové. Lada jede
:D :D :D Jako bych se ocitl na novinkách.cz! :-[] :-[] :-[] Tady ty tebou zmiňované excesy chceš srovnávat třeba se stalinskými vraždami statisíců nevinných lidí?! Nebo další státem systematický organizovaný teror, který třeba miliony nevinných Rusů uvrhl do koncentráků GULAG? Nebo masové státem páchané zneužívání psychiatrických léčeben pro mučení ruských disidentů v éře Brežněva? Proč se tady tak ztrapňuješ, ty bolševicko-rusofilní hnido?
Avatar - wakantanka
23. 11. 2020 18:32
Re: Re: Re: Re: Brečte rusofobové. Lada jede
Ty proste nikdy nepripustíš, že síce vedia spraviť nejaký prototyp, ale do praxe sa to buď vôbec nedostane, alebo ak aj náhodou áno tak len vo veľmi obmedzenom množstve a v čase keď je ten stroj nielen morálne zastaraný. Kým oni vyrobia 10 sériových SU57 tak amíci medzitým zahltia trh svojimi F35. Kým možno rozbehnú výrobu Armaty, tak zvyšok sveta bude dávno vyrábať next generation tanky, bvp atď. Aj tú megauspesnu Vestu im musel postaviť Renault, motor do Aurusa Porsche atď. Takže toľko k sile myšlienok a reálnej ekonomickej a technologickej sile Ruska v súčasnosti, keď sankcie údajne nefungujú.
Avatar - Barrichello
23. 11. 2020 12:17
Re: Brečte rusofobové. Lada jede
rusové maj několik úspěšných firem na počítačov hry, různé programy nebo antiviry jako Kasperski.