Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada Vesta slaví. Na svém kontě má už 450.000 vyrobených kusů

David Bureš
Diskuze (104)

Vesta je kompaktní model ruské značky Lada, která spolu s crossoverem Xray zahajovala její novou éru.

Ruská automobilka AvtoVAZ slaví důležité jubileum. Její populární model Vesta slaví už 450.000 vyrobených exemplářů. Aktuálně druhé nejprodávanější auto na ruském trhu se ve své domovině prodává od konce roku 2015. Silnému zájmu pomáhá i široká nabídka verzí.

Oním jubilejním exemplářem, který sjel z výrobní linky v ruském Iževsku, je konkrétně modrou metalízou zbarvené zvýšené kombi Lada Vesta SW Cross. Poháněno je benzinovou šestnáctistovkou o výkonu 83 kW, kombinovanou s převodovkou CVT. Výbava je pak bohatá, díky konfiguraci Luxe.

Automobil zůstane ve své domovině. Míří totiž k nejmenovanému zákazníkovi ze západoruského města Orjol, kde působí prodejce BN-Motors.

Video se připravuje ...

Verze Vesta SW Cross rozšířila nabídku v roce 2017. Chlubí se oplastovanou karoserií a světlou výškou 203 mm, která je na úrovni crossoverů. Od zahájení produkce v září 2017 se Vesta SW Cross stala druhou nejžádanější karosářskou verzí tohoto modelu, hned po výchozím sedanu. Zatím vzniklo asi 83.000 exemplářů tohoto derivátu.

Lada Vesta byla v roce 2015 společně s crossoverem Xray milníkem v historii ruské značky. Oba modely se staly zástupci nové generace vozů automobilky z Toljatti, které se primárně zaměřily na potřeby ruských zákazníků. To znamenalo přizpůsobení se tamějším potřebám, ať už z hlediska dostupné ceny, podvozku se slušnou světlostí nebo výbavy – navzdory nízké ceně jsou dostupné i takové prvky jako vyhřívaný volant nebo vyhřívané čelní sklo, což se v tuhých ruských podmínkách hodí.

Letos je Vesta s 34.173 prodanými kusy za prvních pět měsíců druhým nejprodávanějším autem na ruském trhu, lepší je jen dostupnější Granta s 38.444 registracemi. Vestě pomáhá i vcelku slušná bohatá nabídka verzí. Výchozí sedan v roce 2017 doplnilo také kombi, obě verze se dočkaly rovněž oplastovaných zvýšených derivátů Cross. Vedle toho je tu i sportovně laděná Vesta Sport nebo verze na CNG. Za designem zdůrazňujícím motiv písmena X stojí tým Stevea Mattina, designéra v minulosti působícího u Volva nebo Mercedesu.

David Bureš
Diskuze (104)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
24. 6. 2020 01:10
Re: 450 tis za 5 let ...
zalez pod stůl a šoupej nohama, máš znalosti kloučka z 6 třídy neomarixsto.
Avatar - Barrichello
24. 6. 2020 01:08
Re: Skvele auto
Aurus je celá rodina luxusních a prémivých vozů pro státní aparát a majetné soukromníky.

Celá polovina produkce roku 2021 už je vyprodána.

Jak vidno auta už jezdí i mimo Rusko. NAMI vyrábí co kapaccita stačí už ted, v nové továrně bude výroba ještě daleko vyšší.

Lada je neprodávanější značka v Rusku. Víc netřeba dodávat.
Avatar - Barrichello
24. 6. 2020 01:05
Re: Ruským firmám se vyloženě nedaří
To není o jistotách, ale o tom, co ten údajně zaostalý a ožralý mužik umí vyrobit.

Věci co neumí nikdo jinej na světě vid.

Už se staví i stealth bombardér PAK-DA.
23. 6. 2020 23:22
Re: Ruským firmám se vyloženě nedaří
Jo, jo, samá "pozitiva a sociální jistoty". :-[] :-[] :-[] Ne, opravdu bych v Rusku žít nechtěl a se mnou dalších 99 % našeho obyvatelelstva (vč. místních komoušů). ;-)
23. 6. 2020 23:14
Re: Jako FAKT?
Hele klidně si soudruhuj, když bez této odpornosti nemůžeš být, ale mě laskavě vynech, ty komoušskej ubožáčku. Jenom člověk tvé mrzké úrovně nepochopí, že stejný člověk může být antikomunista a zároveň kritik současného zeleného levičáckého běsnění na Západě. Protože oni mají ty zločinné ideologie leccos společného, totiž snaží se maximálně omezovat svobodu lidí. Kapišto? ;-)