Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lancia má první elektromobil. Model Ypsilon přijíždí s koncernovou technikou

Marek Bednář
Diskuze (53)

První elektromobil značky Lancia je dalším sourozencem Peugeotu e-208, ovšem designem mu nemůže být dál. Zaváděcí edice Cassina bude k objednání online na Valentýna.

Znovuzrození automobilky Lancia začíná novou generací ypsilonu, která přichází nejprve v podobě elektromobilu. První zcela nové auto značky Lancia po 12 letech přijíždí nejprve v limitované edici Cassina, které vznikne 1.906 kusů jako připomínka roku, kdy byla firma založena.

Kompletní odhalení je v plánu na 14. února v Miláně. V jeho průběhu budou mít zákazníci možnost si vůz rezervovat skrz online portál. Automobilka zatím alespoň zveřejnila pár fotografií hotového vozu bez jakékoliv cenzury.

Napříč designem se objevuje motiv písmene Y a také linky z konceptu PuRa HPE z loňského jara. Nezaměnitelné jsou zejména linky na přídi, které činí vzezření vozu až mimozemským. Za zmínku stojí i loga Lancie na C-sloupcích, které ukrývají i kliky zadních dveří, nebo třeba kulatá zadní světla, která jsou podle automobilky inspirovaná legendárním modelem Stratos.

Video se připravuje ...

V interiéru zaujmou sedačky, jejichž prošívání připomíná cannelloni, nebo kůží potažený stoleček uprostřed interiéru. Ten automobilka odhalila s logem Cassina – výrobce luxusního nábytku, který na vnitřku ypsilonu spolupracoval – už v rámci upoutávek.

Interiér dostal široký centrální displej, jehož prostřednictvím člověk pracuje s infotainmentem známým z nových peugeotů či opelů. Systém však dostal nový kabát a ladí se zbytkem nové vizuální identity značky Lancia. Nechybí mu čtveřice tlačítek po levé straně, blíž řidiči, z nichž jedno slouží k návratu na domovskou obrazovku a jiné k zobrazení nastavení vozu.

Automobilka neodhalila nic o technice novinky kromě nejvyššího dojezdu až 403 km. Protože ale víme, že jde o dalšího sourozence Peugeotu e-208, můžeme předpokládat 115kW elektromotor pohánějící přední kola a baterii o využitelné kapacitě 51 kWh. Zdali máme pravdu, se dozvíme už za necelé dva týdny.

Marek Bednář
Diskuze (53)

Doporučujeme

7. 2. 2024 09:47
Re: Lancia
Tak já teda na Pandu určitě nepřeskočím. To by musela mít 60 kWh baterii, a to mít nebude :D
5. 2. 2024 11:47
Re: Re: E.T. mimozemstan
Co se ti na tom nezdá? Nemá najeto ani 30t a každou chvíli na tom svítí kontrolka motoru.
Avatar - del42sa
5. 2. 2024 09:53
Re: E.T. mimozemstan
a hybrid není spalovák ? :D a není to vůbec průměrný motor, naopak je hodně povedený :yes:
Avatar - del42sa
5. 2. 2024 09:52
Re: Re: Lancia
ten motor je do malého auta naprosto o.k. a v té silnější verzi to bude jezdit jak žihadlo :-!
5. 2. 2024 06:09
Re: Re: E.T. mimozemstan
Rec byla o spolehlivosti Tipa s motory FF, ktere se do Tipa zacaly montovat az po faceliftu. Asi nikdo s timhle autem nenajizdi nejake velke rocni najezdy, takze ba vetsi hodnoceni je jeste brzo. Kazdopadne se mi nezda tvrzeni, ze "jsou s tim neustale problemy".