Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover slaví 65 let speciální edicí Defenderu

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Land Rover již zase slaví, tentokrát půlkulatiny. A to je důvod řádně připomenout, že klasický Defender stále žije.

Land Rover oslavil 30. dubna 2013 půlkulaté pětašedesátiny a do Packington Estate pozval více než 130 automobilů různých výrobních ročníků. Na původní firemní testovací trať se sjela prakticky kompletní produkce, ať již nových, či starších vozů značky. To ale nebylo zdaleka všechno. Defender je stále žijící klasikou a v Solihullu si k výročí přichystali, ano, správně, speciální sérii. Tu neváhali do Packington Estate také přivézt.

Jmenuje se LXV, přičemž název byl zvolen logicky, protože se jedná o římské číslo 65. Římané sice v Anglii kdysi dávno pobývali a dokonce také válčili, ale důležité zde bude hlavně písmeno L jako Land Rover. Coby základ posloužil krátký Defender 90 s pevnou střechou a zaslepenými zadními bočními okny. Ano, LXV je vlastně dodávka, ovšem řádně stylová.

Karoserie dostala černou barvu Santorini, střecha pro změnu kontrastní šedou Corris a auto jezdí na šestnáctipalcových kolech Sawtooth. Vzadu je černobílý Union Jack a nezbytné logo LXV, které najdeme také na bočních dveřích a v interiéru, na kobercích, respektive opěrkách hlavy. Písmeno X je vyvedeno ve žlutooranžovém odstínu. Ten kopírují také černá kožená sedadla na svém prošívání, stejně jako volant a středová loketní opěrka.

Vyfešákovaný Defender pohání standardní turbodiesel 2,2 l s výkonem 90 kW a 360 N.m točivého momentu. K žádnému posílení v tomto smyslu nedošlo, vždyť ho vlastně není vůbec třeba. Ještě zbývá britská cena: 28.765 liber odpovídá částce přibližně 875.000 korun. Jinde LXV bohužel nekoupíte, verze s volantem vlevo k mání nebude.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
5. 5. 2013 09:12
vše nej
tak všše nej ... ať ještě dlouho dokáže odolávat stihomanu rádobyekologů z EU :yes: