Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lepší než RS? Na prodej je Fabia s motorem 1.8 Turbo, má skoro 240 koní

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Druhá generace Škody Fabia je poslední, která existovala také ve sportovnější verzi RS. Příliš dobrou pověst ale nemá.

Rozporuplné reakce vyvolalo hned představení, Fabia RS totiž dorazila se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou. S manuálem se nepočítalo - a také nikdy nedorazil.

Video se připravuje ...

Zajímavá byla pohonná jednotka, pod přední kapotou pracoval 1,4litrový čtyřválec přeplňovaný turbodmychadlem a kompresorem, naladěný na maximální výkon 132 kW (180 koní) při 6200 otáčkách za minutu a nejvyšší točivý moment 250 Nm dostupný mezi 2000 až 4500 ot/min.

Fabia RS, vybavená pohonem předních kol, akcelerovala z klidu na stovku za 7,3 sekundy a rozjela se až na 224 km/h.

Kromě absence manuální převodovky škodováckému hot-hatchi nepomohla pověst motoru, jednotka 1.4 TSI TwinCharger s řetězovými rozvody byla brzy zařazena do škatulky poněkud choulostivých pohonných ústrojí.

Pravdou je, že u tohoto motoru velice záleží na tom, jak se k ní majitel nebo řidič chová. Koupě ojetého vozu tak představuje docela velké riziko.

Jestli se vám myšlenka rychlé Fabie druhé generace zamlouvá, ale "eresa" se obáváte, nebo se vám nezdá jako dostatečně výkonné, nemusíte se ještě vzdávat, možná existuje řešení. V Polsku jsme totiž našli na prodej jeden kus z Polska, který je vybaven motorem, jaký byste v nabídce pro Fabii nenašli.

Pod kapotu se nastěhovala turbodmychadlem přeplňovaná jedna-osmička s 20 ventily, naladěná údajně na 238 koní. Prodejce bohužel neposkytuje mnoho informací, kromě nového motoru zmiňuje manuální převodovku, výkonnější brzdy z Audi S3, sportovní podvozek a nový výfuk. Fabia 1.8 Turbo je na prodej za 24 tisíc polských zlotých, což je v přepočtu asi 122 tisíc korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme