Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus LS460: dva rozvory a osmistupňový automat!

Ondřej Láník
Diskuze (66)
Luxusní odnož Toyoty přivezla do Detroitu zbrusu nový luxusní sedan LS460. Po 17 letech od premiéry prvního LS se představil nástupce, který přináší několik zásadních novinek. Poprvé je v nabídce nejen standardní délka, ale také verze s delším rozvorem.

Luxusní odnož Toyoty přivezla do Detroitu zbrusu nový luxusní sedan LS460. Po 17 letech od premiéry prvního LS se představil nástupce, který přináší několik zásadních novinek. V rámci značky bude poprvé v nabídce nejen standardní délka karosérie, ale také verze s prodlouženým rozvorem. Naprostou novinkou mezi osobními automobily je pak osmistupňová automatická převodovka.

Lexus poprvé ve své nejdražší řadě začne nabízet verzi s prodlouženým rozvorem. Karosérie standardního LS460 měří 5029 mm, rozvor pak 2969 mm, prodloužený Lexus LS460L má u obou rozměrů 12 cm více, takže délka měří 5151 mm a rozvor 3091 mm. Tímto se Lexus dostává na hodnoty předchozího Mercedesu řady S, ale aktuální verze má ještě o několik milimetrů větší rozvory 3035/3165 mm i délky 5076/5206 mm (krátká/dlouhá karosérie).

Nová vlajková loď překonává Mercedes-Benz alespoň v počtu převodových stupňů v automatické převodovce. Zatímco Mercedes-Benz postupně rozšiřuje svou převodovku 7G-Tronic do mnoha modelových řad, Lexus přebíjí sedm stupňů osmistupňovým převodovým ústrojím v novém LS, které pomáhá osmiválcovému vidlicovému motoru o objemu 4,6 l zrychlit z 0 na 96 km/h za méně než 5,5 sekundy. Nejvyšší výkon motoru se má pohybovat okolo 280 kW, točivý moment vrcholí asi 500 Nm, definitivní specifikace však zatím nebyly zveřejněny.

Luxusní značka Toyoty nezapomněla připomenout, že i nový model bude standardně vybaven integrovaným systémem VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management System), který obsahuje všechny známé funkce elektronicky kontrolované jízdy (ABS, stabilizační systém, EBD, elektrický posilovač řízení, brzdový asistent, atd.). Nově je do systému zahrnut také elektronicky ovládaný brzdový systém (ECB).

Cestující na zadních sedadlech si budou užívat nejen díky všemi směry rozměrnému interiéru, ale také zásluhou kůží čalouněných sedadel, která lze elektricky všestranně seřizovat a to včetně opěrek pro lýtka. K dispozici je masážní funkce sedadel, audiovizuální systém s 19 reproduktory, nebo elektricky zavírané víko zavazadlového prostoru a zavírání bočních dveří.

Lexus LS460 a 460L bude v nabídce amerického Lexusu letos na podzim.

Ondřej Láník
Diskuze (66)