Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus zvažuje přesun výroby do USA kvůli silné měně

David Bureš
Diskuze (4)
Ve Spojených státech by se v budoucnu mohl vyrábět například sedan ES.

Japonská automobilka Lexus by v budoucnu mohla některé své modely vyrábět ve Spojených státech. Vedení značky tento krok zvažuje s ohledem na silný japonský jen.

Přesun výroby do USA by však byl pro automobilku finančně náročný, a tak Lexus bude před definitivním rozhodnutím sledovat vývoj jenu. Pokud však jen zůstane na stejné úrovni jako dnes, je přesun produkce více modelů do Severní Ameriky jen otázka času. Myslí si to alespoň Jim Lentz, generální ředitel amerických prodejů Toyoty.

Japonské ministerstvo financí tento týden oznámilo, že prodlouží úvěr, který má firmám pomoci s investicemi v zahraničí. I tímto tahem se chce Japonsko vyrovnat se silnou měnou.

Už nyní Lexus v Severní Americe vyrábí, v kanadském Ontariu vzniká SUV RX. Výrobu v tomto závodě chce Lexus dokonce zvýšit.

V budoucnu by však automobilka mohla produkovat své vozy i v USA. Kandidátem na výrobu ve Spojených státech je dle Lentze model ES. Ten vychází z Toyoty Camry, která se v USA vyrábí.

Zhruba 70 % vozů z koncernu Toyota prodaných v Severní Americe je zde přímo vyrobeno. Toyota by toto číslo mohla ještě dále navýšit. Pravděpodobné je zvýšení produkce v USA, japonská automobilka by ale mohla vyrábět i v sousedním Mexiku. V současnosti má Toyota v Mexiku jedinou továrnu.

Lexus není jedinou japonskou automobilkou, která kvůli silnému jenu přesouvá výrobu mimo zemi vycházejícího slunce. Například Nissan bude crossover Rogue vyrábět v Jižní Koreji a v USA.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - Lonestarstate
10. 8. 2012 19:10
Re: Amen tma...
Obecný pokles kvality Toyoty v poslední době rozhodně není tím, že by to montovali Američani. Například v Americe montovaný Lexus RX350 dle Vehicle Dependability Study 2012 od J.D.Power je na 1.místě ve spolehlivosti ve své třídě (a druhé místo obsadil americký Lincoln MKX).
Avatar - N6600
10. 8. 2012 18:04
Re: Amen tma...
Myslim, ze sa im vyroba vyrazne predrazuje. Ale to je skor problem celej JP ekonomiky, nez Lexusu, resp. Toyoty.

K tej kvalite:
- Ak mas na mysli konkretne model ES, tak je to luxusnejsia verzia Camry. Obe modely su celkom popularne. A ako majitel Lexusu som kludny. Lexus je kvalitativne inde.
- S tymto jednoznacne suhlasim. Je to traga.

Ale zase RX sa uz vyraba v Kanade a teraz sa tam asi vyroba presunie komplet. Na RX som staznosti nepocul. To sa vsak bavime o Kanade.

US je pre Lexus domaci trh, ale jeden nikdy nevie :/ Mam zopar znamych, co si doniesli model GX a LX. Lebo v EU sa normalne kupit nedaju :-)
Avatar - WinDiesel
10. 8. 2012 14:29
Re: Amen tma...
Překvapuje mne, proč Japonci nehledají cesty jak UDRŽET výrobu Lexusu v JP. Kdyby byli na tom tak dobře ........... ale mají největší národní dluh na světě (jakkoli nedluží Číňanům) a přesto tlačí firmy, aby nevyráběly v Japonsku.
Divné.
Co se týče kvality, tam jsou špatně rovnou 2 věci:
- Lexus coby klon Toyoty
- kvalita vozů vyráběných v USA potažmu v Mexiku

Ale to by se nás vše týkalo jedině v případě, že by se tyto vozy k nám dovážely...
Avatar - N6600
10. 8. 2012 13:26
Amen tma...
Tejto sprave sa vobec, ale vobec netesim. Amici maju problem poskladat Toyoty, takze nepochybujem o tom, ze kvalita a image Lexusu poklesne. Ked Japonca, tak zasadne z JP.