Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Eterne: Dva páry dveří

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Vlajkovou lodí značky Lotus se má v blízké budoucnosti stát model Eterne. S vidlicovým osmiválcem pod kapotou a dvěma páry dveří se z něj má stát přímá konkurence pro současná čtyřdveřová kupé značek Porsche a Aston Martin.

Někteří příznivci značky Lotus mohou konceptem Eterne opovrhovat pro jeho velikost a počet dveří. Pohled do minulosti ovšem odhalí, že to nebude první čtyřdveřový Lotus. Tím totiž byly dvě generace modelu Lotus Cortina z šedesátých let. Rodinný sedan od Fordu s jedním nebo dvěma páry dveří se u Lotusu měnil ve skutečného sportovce, který slavil úspěchy v závodech cestovních vozů.

Další čtyřdveřový Lotus je Carlton/Omega, což je ve skutečnosti důkladně přepracovaný Opel Omega A. Tento model vyráběny v letech 1990 až 1992 i dnes nadchne svým vzhledem a především jízdními výkony, za něž vděčí 3,6litrovému přeplňovanému šestiválci s výkonem 281 kW (377 k).

Prozatím poslední a zároveň nejméně známý je model, který nesl jméno Emme a řadu konstrukčních řešení typických pro britskou značku včetně plastové karoserie vyráběné stejnou technikou jako u původního Espritu. Bohužel tento model byl velmi krátce vyráběn v druhé polovině devadesátých let v Sao Paulu a vzniklo jen patnáct vozů.

Nový Lotus Eterne má představovat zcela jinou ligu. Vedle neznámého a tak trochu na koleně vyráběného Emme a možná až příliš brutální Omegy má představovat elegantní čtyřmístné GT s pohonem zadních nebo všech čtyř kol.

Pod dlouhou přední kapotou bude pracovat přeplňovaný vidlicový osmiválec o objemu 5,0 litru s výkonem 456 kW (620 k) a točivým momentem 720 Nm. Omezovač otáček bude u tohoto motoru zasahovat při 8500 min-1. Čtyřdveřový Lotus s pohotovostní hmotností 1800 kg má mít maximální rychlost 315 km/h a z 0 na 100 km/h zrychlovat za 4,0 s.

Podobně jako u nové generace Elise i v případě Eterne je zahájení naplánováno na jarní měsíce roku 2015. Ceny tohoto Lotusu mají začínat na 120.000 britských librách (okolo 3.400.000,- Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)