Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Evora GTE Road Car Concept: Závodní stroj pro běžný provoz

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Lotus na letošní Pebble Beach Concours d’Elegance představil koncept silničního vozu odvozený od Evory GTE připravené pro vytrvalostní závody.

Světová premiéru studie Lotus Evora GTE Road Car Concept se odehrává tento týden na tradiční přehlídce automobilové elegance v kalifornském Pebble Beach.

Za základ konceptu posloužila závodní Evora GTE. Tato verze je nejvýkonnější ze současné čtveřice závodních derivátů civilní Evory a je připravena pro třídu GT2 a mezinárodní vytrvalostní závody. K pohonu závodní Evory GTE o hmotnosti 1245 kg slouží vidlicový šestiválec Toyota Cosworth o objemu 4,0 litru s výkonem 345 kW (470 k).

V Monterey Jet Center představený koncept Evora GTE Road Car Concept je přímo odvozen od tohoto závodního vozu a má před zadní nápravou uložen stejný šestiválec, ale s výkonem sníženým na 309 kW (420 k). Prostřednictvím šestistupňové sekvenční převodovky AMT jsou poháněna zadní kola. Koncept stojí na lehkých kovaných kolech s centrální maticí obutých do pneumatik Pirelli P-Zero Corsa.

Od současných sériových verzí Evory se koncept neliší pouze technikou, ale i upraveným designem karoserie. Zcela nově jsou navrženy agresivně tvarované nárazníky a prahy. Novinkou jsou i výdechy blatnících a nepřehlédnutelný zadní spoiler. Na své závodnické kořeny odkazuje koncept trojicí podélných pruhů na kapotě i střechou z uhlíkových vláken.

Kromě Evory GTE Road Car Concept přivezl Lotus na Pebble Beach Concours d’Elegance i Exige Matte Black Final Edition. Tento limitovaný model vznikne v sérii pouhých 25 kusů a jak napovídá jeho jméno jedná se o poslední rozloučení aktuálního Exige se severoamerickým trhem.

Tento model v matně černém laku s černou Alcantarou čalouněnými sedadly nabídne ze svého kompresorem přeplňovaného čtyřválce Toyota o objemu 1,8 litru výkon 191 kW (260 k) a točivý moment 236 Nm. Cena je stanovena na 69.900 amerických dolarů (zhruba 1.200.000,- Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - lotus-esprit.cz
19. 8. 2011 09:43
jedna ziva GTE
jedna ziva GTE ;-)

[odkaz]

predpokladana cena bude nekde kolem 125k GBP coz je cca cena GT4ky