Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Exos Type 125: Monopost pro 25 vyvolených

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Lotus má kromě modelových řad Elise, Exige a Evora ve své nabídce i formulový vůz Exos, který je určen výhradně pro jízdu na závodním okruhu.

Lotus Exos Type 125 se veřejnosti poprvé představil na přehlídce automobilové elegance Pebble Beach Concours d'Elegance v srpnu roku 2010. Tehdy byl kromě samotného vozu odhalen i plán na testovací a závodní program pro budoucí majitele tohoto vozu.

V loňském roce se odehrály první starty vozu inspirovaného monoposty Formule 1 a v letošním roce figuruje Exos Type 125 v nabídce závodních vozů, které Lotus nabízí svým klientům. Kromě něj jsou zde zařazeny i modely Exige R-GT a několik verzí Evory pro různé typy závodů.

Základem Lotusu Exos Type 125 je karbonový monokok, v němž je uložen vidlicový osmiválec Cosworth GPV8. Tato pohonná jednotka o objemu 3,5 litru je naladěna na výkon 471 kW (640 k) při 9.800 min-1 a točivý moment 450 Nm při 7600 min-1. Omezovač otáček zasáhne při 10.300 min-1.

Osmiválec pohánějící zadní kola prostřednictvím šestistupňové převodovky je navržen tak, aby vydržel 4.500 kilometrů mezi prohlídkami a repasemi. Součástí výbavy je startér, takže jezdec nepotřebuje mechanika s externím zdrojem pro nastartování a vyjetí na trať.

Monopost, jehož přední i zadní spoiler vycházejí ze specifikace pro Formuli 1 z roku 2009, je vybaven karbon-keramickými brzdovými kotouči a volantem s multifunkčním displejem. Hmotnost vozu dlouhého 4910 mm, širokého 1890 mm a vysokého 1011 mm je 650 kg.

Lotus hodlá připravit vozy Exos Type 125 pro 25 vybraných klientů ochotných zaplatit 550.000 britských liber (zhruba 17.900.000 Kč). Budoucí majitelé si mimo jiné mohou nechat svůj monopost dodat ve válečných barvách kopírujících barevné schéma nejslavnějších formulí značky Lotus. K dispozici jsou kombinace zelené se žlutou, červené s bílou a zlatou, černé se zlatou, žluté s modrou a nebo barvy, v nichž je Type 125 oficiálně prezentován.

Pro majitele této formule je připraven program Exos. Ten má v průběhu roku nabídnout pět akcí na různých závodních tratích, během nichž se jezdci seznámí se svými stroji, naučí se je pod dohledem minulých i současných jezdců Formule 1 ovládat a okusí i ostré závody mezi sebou. Mezi instruktory programu Exos lze narazit i na taková jména jakými jsou Jean Alesi nebo Nigel Mansell.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)