Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Louis Chevrolet bude mít ve Švýcarsku sochu

David Bureš
Diskuze (0)
Spoluzakladatel automobilky Chevrolet se narodil 25. prosince 1878 ve švýcarském městě La Chaux-de-Fonds, již brzy zde bude mít sochu.

Automobilka Chevrolet byla sice založena ve Spojených státech, jeden z jejích zakladatelů – Louis Chevrolet – se však narodil ve švýcarském městě La Chaux-de-Fonds. Na jeho počest bude v místním parku Parc de l'Ouest umístěna pět metrů vysoká busta.

Podoba sochy vzešla z umělecké soutěže, která byla Chevroletem zahájena 3. listopadu 2011, tedy v den stého výročí založení této značky. Autorem vítězného návrhu je švýcarský umělec Christian Gonzenbach.

Ten navrhl abstraktní bustu, jejíž povrch bude vytvořen z leštěné ocele. Ta má jednak připomínat vozy Chevrolet ze čtyřicátých let minulého století, jednak je ideálním materiálem pro použití ve venkovních prostorech, protože nerezaví, snáší výkyvy počasí, je snadná na údržbu a je těžké ji poškodit.

Busta bude pět metrů vysoká, umístěna bude na metr vysokém podstavci z vyztuženého betonu, jehož jednotlivé stěny budou pokryty leštěným černým betonem.

Susan Docherty, předsedkyně poroty vybírající podobu sochy Louise Chevroleta a výkonná ředitelka evropského zastoupení Chevroletu, o bustě prohlásila, že je zajímavá díky své vizuální složitosti a díky svým neustálým odleskům.

Laurent Kurth, radní La Chaux-de-Fonds pak Chevroletu poděkoval za tento štědrý dar, který podle něj do města přiláká turisty, milovníky umění a automobilové fanoušky.

Značka Chevrolet byla založena 3. listopadu roku 1911 závodníkem a konstruktérem Louisem Chevroletem a Williamem Crapo Durantem, který dříve stál i u zrodu dnes mamutího koncernu General Motors.

David Bureš
Diskuze (0)