Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Majitelé Tesly Cybertruck přijdou o základní pilíř svobody. Kvůli spekulantům

Marek Bednář
Diskuze (12)

Opatření ze sféry vzácných supersportů se Tesla rozhodla zavést u vozu, na nějž má údajně přes dva miliony zájemců. Prodej vozu v prvním roce vlastnictví má být možný jen s písemným souhlasem automobilky.

Co nejméně omezené nakládání s vlastním majetkem je jedním z důležitých pilířů svobody, ovšem nejedna automobilka ve snaze ztěžovat práci překupníkům svá auta lidem zakazuje prodat, přinejmenším po nějakou dobu. Není to neobvyklé u striktně limitovaných speciálních edicí už tak vzácných aut, ovšem v případě běžných aut, kterých se mají prodávat statisíce, to normální není.

Tesla se přesto rozhodla takovouto klauzuli do kupní smlouvy svého cybertrucku přidat. Přitom dle vlastních slov o objednávky nouzi nemá – zájemců má být více než 2 miliony.

První rok vlastnictví ho majitelé nebudou moci volně prodat. Pokud to budou přesto chtít udělat, budou o svém vážném důvodu k prodeji muset automobilku zpravit a přitom jí nejprve nabídnout vůz ke zpětnému odkupu. Pokud ta odmítne, majitelé budou moci vůz normálně prodat, ovšem jen s písemným souhlasem automobilky.

Pokud nebudou postupovat takto, vystavují se hrozbě pokuty až 50 tisíc dolarů, tedy 1,15 milionu korun. Automobilka může zároveň vyvíjet snahy blokovat převod vozidla či konkrétnímu zákazníkovi už v budoucnu neprodat žádné další auto.

Video se připravuje ...

Automobilka zatím neupřesnila, jestli se tato omezení mají týkat všech zákazníků cybertrucku, nebo třeba jen těch, kteří svůj vůz dostanou zkraje výrobního cyklu.

Marek Bednář
Diskuze (12)

Doporučujeme

Avatar - Barry Lyndon
16. 11. 2023 10:34
Re: ja som zvedavý...
Možná jako každý jiný offroad s pevnostním nárazníkem (jejich homologace je taky nepochopitelná)
15. 11. 2023 12:10
Re: ja som zvedavý...
Neviem si predstavit, ako by toto mohlo prejst cez EU-pravidla o ochrane chodcov.
Avatar - Barry Lyndon
15. 11. 2023 10:44
Re: ja som zvedavý...
V USA je to prý homologovatelné snad jen díky tomu, že pro pickupy tam platí jiné předpisy, netuším, jak je to v Evropě. Navíc do 3,5 t se zřejmě nevejde, takže Bčko nestačí, pokud se mezitím nezvedne limit na 4250 kg...
Avatar - Barry Lyndon
15. 11. 2023 10:34
Re: Elonovi marketingové triky,
To každopádně, ale kdyby nebyl takový marketingový mág, nikdy by na ty vize nesehnal peníze a následně by s každým jiným investorům došla trpělivost...
14. 11. 2023 23:16
Re: Elonovi marketingové triky,
A jak mu to vychází, že? Společnosti, které založil nebo byl u jejich zrodu ovlivnili do velké míry hned několik odvětví. Za to, co dokázal vybudovat si zaslouží obdiv a to i navzdory všem těm kontroverzím. :-)