Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Manažerka BMW chce prodloužit atraktivnost starších aut, aby lidé nemuseli kupovat nová

Ondřej Mára
Diskuze (22)

Šéfka udržitelnosti v BMW věří, že by motoristé měli mít možnost prodlužovat životnost a atraktivnost již vlastněných vozů, namísto kupování nových modelů. A automobilky by jim v tom měly výrazně pomoci.

Monika Dernai, která u automobilky BMW vede tým udržitelnosti, podle informací britských kolegů z Auto Express na nedávné konferenci v Londýně prohlásila, že automobilový průmysl by mohl výrazně redukovat odpad, kdyby lidi motivoval k ponechání současných automobilů a jejich vylepšování novou technikou, namísto neustálého kupování nových modelů.

Opravdu musíme myslet na prodloužení životnosti automobilů; nemít trh použitých automobilů, kde si auta vzájemně prodáváme, ale možná auto vzít a prodloužit mu jeho životnost,“ citují britští kolegové Dernai. „Tato myšlenka by se mohla týkat například osvěžení interiéru,“ nabídla hned příklad.

Video se připravuje ...

Potřebujeme nové dovednosti na trhu s náhradními díly a navrhovat auta tak, aby se dala vyjmout sedadla a instalovat nová – pak je to ojeté auto, které vypadá jako nové. Může mít stejného majitele, který si pak nekoupí nový vůz, ale stále máme obchodní model jako BMW a těží z toho celá společnost.

Dernai měla hovořit na panelové diskusi na téma vytváření oběhového hospodářství, jehož myšlenkou je, že společnost by měla vše co nejvíce znovu využívat, recyklovat a mít co nejméně odpadu. Navzdory návrhům, podle kterých by měl být automobilový průmysl více kompatibilní s oběhovým hospodářstvím, přitom Dernai věří, že i v budoucnu bude existovat potřeba vlastnit automobily.

Můžeme všechny přesunout do veřejné dopravy? Myslím, že odpověď zní ne. Ve Velké Británii se obáváte o veřejnou dopravu, ale když se podíváte na USA, je to ještě horší. Takže si myslím, že zde stále máme trh pro automobily,“ dodala Dernai.

Ondřej Mára
Diskuze (22)

Doporučujeme

2. 12. 2022 13:35
Re: Pokud EU skutečně zavede absurdní zákaz...
Ja mam 2021 a mam to vypnutý. Ale start stop zrušený přes BimmerCode nafurt.
2. 12. 2022 09:49
Re: Pokud EU skutečně zavede absurdní zákaz...
Já mám 2021 a tam si to nastavení ještě pamatuje, 2022 iX už ne.
1. 12. 2022 21:27
Re: Pokud EU skutečně zavede absurdní zákaz...
Apka funkci, která je ve stavu defaultne zapnuto přehodí na defaultně vypnuto. Toť vše ;-)
1. 12. 2022 19:59
Re: Ekologie
Súhlasím až na to, že tie autá sa po 3 rokoch dostávajú ďalej.
Ja pravidelne predávam po 2-3 rokoch auto a noví majitelia ich používajú ďalej.

Ja si naopak myslím, že to je fajn. Lebo tieto autá majú nižšie emisie ako priemerný vozový park.
1. 12. 2022 19:55
Re: Pokud EU skutečně zavede absurdní zákaz...
Chcel by som vidieť so zárukou...