Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Martin Vaculík vyzpovídal majitele Dacie Sandero 1.0 TCe LPG s nájezdem 103.757 km

redakce AUTO.CZ
Diskuze (19)

Technický specialista sesterského Světa motorů se podíval na zoubek těžce zkoušené Dacii Sandero na LPG, která s jedním řidičem za rok nakroutila přes 100.000 km.

Dacie již dávno nebudí posměch, nýbrž spíše uznalé pokyvování hlavou. Z rumunské automobilky se totiž pod vedením Renaultu stala respektovaná značka vyrábějící technicky sice jednodušší, avšak bytelná a upřímná auta. Proměnu z otloukánka ve hvězdu potvrzuje i následující video, které navazuje na nedávný článek, jenž se věnoval nenápadnému modrému exempláři Dacie Sandero aktuální generace.

Vůz se vlastně na první pohled neliší od ostatních kusů. Pod kapotou mu bije přeplňovaný tříválec 1.0 TCe uzpůsobený k spalování LPG, jež u Dacie slaví velký úspěch. Ve skutečnosti se však jedná o velmi zajímavý vůz s náročným životem, který během zhruba dvanácti měsíců zejména po českých dálnicích zvládl natočit přes 100.000 kilometrů.

Martin Vaculík si o autě povídal s jeho majitelem Mirkem Kleinbauerem. A nebyl by to Martin Vaculík, kdyby se sanderu nepodíval pořádně na zoubek. Těšit se proto můžete i na detailní prohlídku motoru, který za rok zvládl porci kilometrů, na kterou jiná auta potřebují i deset let.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (19)

Doporučujeme

20. 10. 2023 13:37
Re: Spotřeba
Těch 8 litrů na benzín nechápu. Já jezdím s Joggerem za 6.5 skutečné spotřeby nikoliv palubák (ten ještě o cca 0.2-0.3l podměřuje). A to si rozhodně nemyslím, že jezdím nějak líně.
Avatar - Barrichello
19. 10. 2023 19:40
Re: LPG rulezz
žádný únik, je to zvýhodněné alternativní palivo, které má o 25% nižší emise jak benzín
18. 10. 2023 18:27
Re: LPG
Ale to je asi o nastavení vstřikovací mapy. Proč by se měla u LPG nastavovat bohatší směs? Možná u nějakých starších aut. U moderních aut je nutnost, aby směs byla ve většině režimů stechiometrická.
18. 10. 2023 18:23
Re: LPG
Já jsem od přestavbáře žádné takové doporučení nedostal. Pouze to, že nemám tankovat moc benzínu, aby to "nehnilo" v nádrži déle než měsíc. Vstřikovače je levnější a účinnější řešit čisticím aditivem do benzínu.
Trochu to nechápu s tím nastavením ba benzín. Přestavby jsou většinou dělané tak, že řidicí jednotka motoru vůbec neví, jaké palivo se vstřikuje, myslí si, že se celou dobu jede na benzín. Něco jiného to asi bude u tovární zástavby.
Avatar - Barry Lyndon
18. 10. 2023 14:14
Re: LPG rulezz
Tak je to v podstatě legální daňový únik, ale na rozdíl od nafty je alespoň částečně obhajitelný :-) .